probajte

Francuska svilena pita: Najlakši recept za čokoladnu fantaziju koja se topi u ustima!

U originalnom receptu punjenje u piti činio je čokoladni puding, ali on je postupno zamenjen raskošnim mus filom

Recepti
Autor:
Francuska svilena pita: Najlakši recept za čokoladnu fantaziju koja se topi u ustima!
Francuska svilena pita, Foto: Shutterstock

Francuska svilena pita nema nikakve veze s Francuskom. Reč je o američkom izumu osmišljenom pedesetih godina prošlog veka na jednom takmičenju. Pita je dobila ime po raskošnoj teksturi koja klizi niz grlo poput najfinije svile. U originalnom receptu punjenje u piti činio je čokoladni puding, ali on je postupno zamenjen raskošnim mus filom. S obzirom da je reč o dezertu koji se mora staviti u frižider pre posluživanja, baza pite čine usitnjeni keks s puterom koji ne gube na teksturi nakon hlađenja.

U recept za francusku svilenu pitu idu sirova jaja. Ako nemate domaća pasterizovana jaja pouzdanog porekla, iste možete lagano da umutite na pari sa šećerom pa dodati u recept. Sastojci za koru:

  • 200 grama čajnog keksa po izboru
  • 85 grama putera

Sastojci za fil:

  • 200 grama šećera
  • 170 grama omekšanog putera
  • 85 grama tamne čokolade
  • 3 jaja
  • 2 kašike likera po ozboru ili ruma

Šlag za ukrašavanje

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 170 stepeni. 2. Sameljite keks u fini prah i pomešajte s puterom. Mešajte dok ne dobijete vlažnu smesu.

3. Utisnite prstima smesu u lim za pečenje. 4. Stavite da se peče u rerni na 10 do 12 minuta, odnosno dok se podloga ne stisne. 5. Izvadite iz rerne i pustite da se ohladi do kraja. 6. Dok se hladi podloga, napravite fil : Otopite čokoladu u mikrotalasnoj rerni ili na pari. 7. U mikseru umutite puter i šećer u glatki krem. Za to će vam biti potrebno oko tri minute mućenja. 8. U puter dodajte rastopljenu čokoladu i liker. 9. Postepeno dodajtea jaja – jedno po jedno – i mutite mikserom sve dok ne dobijete gladak fil. Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u frižider na tri do četiri sata. 10. Preko ohlađene francuske svilene pite premažite šlag. Po želji možete ukrasiti i s nekoliko čokoladnih kapljica.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs