RECEPT

7 UKUSNIH JELA ZA 7 DANA USKRŠNJEG POSTA: Recepti koji leče dušu i telo!

Danas počinje Vaskršnji post (u narodu poznat kao Veliki post ili Časni post). Donosimo vam recepte za sedam zdravih jela

Recepti
Autor:
7 UKUSNIH JELA ZA 7 DANA USKRŠNJEG POSTA: Recepti koji leče dušu i telo!
Foto: Shutterstock

Pljeskavice od ribe:

Sastojci:

  • 1 kg mlevene ribe
  • 1 ravna kašika suvog začina
  • 1 puna kašičica bibera
  • 1 ravna kašičica belog luka u granulama
  • 1 puna kašičica crvene mlevene paprike
  • 1 puna kašika sušenog peršunovog lista
  • 2 pune kašike fanta – začina za riblju čorbu
  • na vrh kašičice soli ili ne dodavati, zavisi koliko slano volite, bolje je probati bez jer dodali smo već suvi začin i fant u kojem ima soli
  • 4 kašike prezle ( hlebne mrvice )
  • na vrh kašičice sode bikarbone

Priprema:

Riba ako je poluzaleđena sačekati da se odledi, pa joj dodavati gore navedene sastojke.

Hlebne mrvice ovde služe da pokupe višak vode i da pljeskavice se lako oblikuju.

Dodatak fanta za riblju čorbu je jedna mala magija mog tate i sa njim su pljeskavice neuporedivo bolje nego bez, zato je količina paprike i soli smanjena, ili je uopšte nema, jer dodajemo njega.

Dobro rukom izmesiti, da se dobije kompaktna masa i da je boje ujednače. To ćete sami videti, prvo će se razlikovati riblje meso od začina, ali kada dobro umesite sve će biti iste boje, neke svetlo crvene, tamno narandžaste.

Zagrejati "s prsta" ulja u tiganju pa uzimati masu za pljeske, oblikovati kuglu izmedju dlanova, pa onda spljoštiti po sredini, tako da bude svuda jednake debljine. One ce se pri prečenju na sredini malo naduvati.

Peći na srednjoj vatri, paziti da ih ne spržite okolo.

Poslužiti uz krompir salatu ili uz pržene krompiriće.

Začinjen krompir iz rerne

Sastojci:

800 g krompira,

2 čena belog luka,

3 kašike maslinovog ulja,

2 grančice ruzmarina,

so,

biber.

Pripreme: Krompir operite, osušite, prepolovite po dužini i poređajte u pleh obložen masnim papirom. Beli luk oljuštite i sa prstohvatom soli sitno izrendajte. Pomešajte sa maslinovim uljem, a zatim dodajte usitnjen ruzmarin.

Prelijte krompire i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta, dok ne porumene.

Ćufte od pasulja

Sastojci:

pasulj,

ulje,

praziluk,

susam,

so,

biber.

Priprema: Obareni pasulj ocediti od vode i rukama dobro izgnječiti. Posoliti pa praviti loptice (ćufte). Iseckati i propržiti praziluk na ulju, pobiberiti, pa luk rasporediti po tepsiji. Preko toga poređati ćufte od pasulja, posuti susamom po želji, poklopiti i peći. Tokom pečenja kontrolisati da ćufte ne pregore.

Čorba od koprive

Potrebno:

  • 300 grama mladih vrhova koprive,
  • ulje,
  • 1 praziluk
  • 2 šargarepe,
  • 2 čena belog luka,
  • 1 šolja geršla.

Priprema: Praziluk i beli luk kratko prepržiti u šerpi, a zatim dodati rendanu šargarepu i oprane vrhove od koprive. Kada se malo prodinsta dodati vodu i začine po izboru. Zatim, dodati i oprano geršlo i kuvati dok se sve dobro ne skrčka.

Salata od maslačka

Sastojci:

  • 1/2 kg listova maslačka,
  • 2 jabuke,
  • crveni luk,
  • 1/2 šoljice tahinija,
  • 1 šoljica (za kafu) sveže isceđenog soka od pomorandže,
  • 1 kašika narendanog đumbira,
  • 1/2 kašičice cimeta,
  • 1/2 kašičice karija,
  • malo maslinovog ulja,
  • so.

Priprema: Listove maslačka sitno iseckati, jabuke iseci na kockice ili izrendati, a crveni luk samleti i sipati sve u činiju i izmešati.

Pomešati ostale sastojke, izmiksovati ih u blenderu i napraviti preliv.

Sipati preliv u činiju, preko miksa maslačka, jabuka i crvenog luka.

Ostaviti salatu 30 minuta u frižideru da se ohladi, pa servirati.

Oslić sa povrćem

Sastojci:

  • 600 g fileta oslića,
  • 4 velika paradajza,
  • 4 glavice crnog luka,
  • 4 kašike maslinovog ulja,
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna,
  • so,
  • biber.

Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. Paradajz operite i isecite na kolutove.

Crni luk oljuštite i takođe isecite na tanke kolutove. Poređajte paradajz i crni luk na dnu vatrostalne činije pa preko povrća rasporedite filete oslića. Prelijte ih uljem, posolite i pobiberite po želji i pecite 30-40 minuta. Neposredno pre posluženja dodajte iseckani peršun. Poslužite uz baren krompir.

Tunjevina sa celerom

Sastojci:

  • 4 stabljike celera,
  • konzerva tunjevine u ulju (oko 300 g),
  • 2 kašike kapara,
  • 2 čena belog luka,
  • 2 kašike posnog majoneza,
  • hladno ceđeno maslinovo ulje,
  • so,
  • biber.

Priprema: Tunjevinu i kopar ocedite i viljuškom sitno iznječite. Beli luk očistite, ispasirajte i umešajte u tunjevinu. Dodajte majonez, postepeno sipajte maslinovo ulje i non-stop mutite dok smesa ne bude kremasta i glatka. Posolite, pobiberite i ohladite u frižideru. Stabljike celera očistite, operite i isecite na komade duge pet, šest centimetara. Celer poređajte na tacnu, rasporedite krem, na vrhu ukrasite komadom tunjevine, listićem peršuna i servirajte hladno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs