Ako vam je nakon trodnevnog praznovanja Vaskrsa preostalo kuvanih jaja, nemojte ih bacati - donosimo nekoliko odličnih recepata da ih iskoristite!
1. Salata od mladog krompira
Sasrojci za 4 osobe: veća glavica reckave zelene salate, 200 g rukole, 250 g mladih krompira, 150 g kačkavalja, 5-6 tvrdo kuvanih jaja, 3 kašike maslinovog ulja, kriška od oko 150 g hleba, 3 kašike suncokretovog ulja, kašika sirćeta, 2 grančice ruzmarina, 2 kašike paprike u prahu i so.
Mladi krompir operite pod mlazom hladne vode trljajući ga oštrim sunđerom kako biste mu skinuli tanku opnu. One nešto veće komade mladih krompirića prepolovite i kuvajte 15 minuta u ključaloj slanoj vodi. Ocedite, prebacite u veći teflonski tiganj i nekoliko minuta pržite na kašiki vrelog maslinovog ulja. Pospite seckanim iglicama ruzmarina, promešajte i skinite sa ringle.
Jaja oljuštite pod mlazom hladne vode, posolite i obilato uvaljajte u papriku. Krišku hleba iseckajte na kockice i pržite ih na vrelom ulju da sa svih strana dobiju zlatno-žutu boju. Zelenu salatu i rukolu dobro operite, listove salate iscepkajte prstima i sipajte u veću posudu za salatu. Dodajte mladi krompir, kockice hleba i kačkavalja, kao i jaja isečena na kockice. Posolite, prelijte mešavinom ulja i sirćeta i služite.
2. Mimoza salata
Potrebno: 150 g šunke, 150 g kačkavalja, 3 jajeta barena, 1 kisela pavlaka, 2 veća barena krompira, 150 g majoneza.
Krompir obarite u ljuci, oljuštite i onda izrendajte. Posolite i pobiberite. Ređajte po red rendane šunke, rendanog krompira, kačkavalja i jaja. A između, svaki sloj premažite mešavinom majoneza i pavlake. Ukrasite rendanim jajima.
3. Punjena jaja
Preostala jaja možete i napuniti i to tako što ćete žumance pomešati s nekim od sledećih sastojaka.
Kombinacija 1: malo majoneza, senfa i seckane šunke
Kombinacija 2: malo pavlake ili sremskog sira, sitno seckane masline
Kombinacija 3: sitno seckani kiseli krastavčići, čajna kobasica, pomešano s krem sirom i peršunom.
Kako god rešte da napunite jaja, svoje najmlađe ukućane možete obradovati posebnom i jednostavnom dekoracijom, jer je Uskrs praznik posebno posvećen deci.
4. Pikantna jaja
Potrebno je: 6-8 jaja, 250 g feta sira, 1 kašika aleve paprike, 1 kašičica ljute paprike - može i manje, 1 dcl kisele pavlake, rukola
Priprema: Jaja isecite na pola vodeći pri tom računa da se belanca ne iskidaju i da posle imate lepe "ladjice". Viljuškom usitnite feta sir, dodajte žumanca koja ste takođe usitnili, papriku i kiselu pavlaku. Ova smesa treba da je kremasta. Punite smesom jaja koristeći malu kašičicu. Ukrasite rukolom.