Namaz od leblebija, poznatiji kao humus, jedan je od najpoznatijih specijaliteta Bliskog istoka. Leblebije, maslinovo ulje, beli luk, limun i pasta od susama (tahini) glavni su sastojci namaza. Ali humus se pravi i od graška, crvene paprike, spanaća, kao i bundeve.

U humus od bundeve možete, ali i ne morate dodati leblebije– a ako se na jednostavniju varijantu, nećete morati da se zamarate sa potopljavenjm istog preko noći i kuvanjem. Možete koristiti i onaj iz konzerve. Izbor je na vama, a sve su varijacije dopuštene.

Neki kuvari u humus ne dodaju tahini, a drugima je on nezaobilazan. Ako želite da ga napravite sami, propržite susam na tiganju pa ga usitnite s maslinovim uljem. Povremeno zaustavite blender pa ostružite susam s ivica. Kada se susam pretvori u gust krem, možete dodati još maslinovog ulja.

Za pire od bundeve odaberite onu koja nema previše vode, kao što je na primer muškatna. Očistite je i isecite na kockice pa pecite u rerni na 220 °C oko 30 minuta – dok ne omekša i lepo se zapeče. Potom je pomoću blendera pretvorite u pire. Bundevu možete i skuvati na pari, ali neće imati karamelizovanu aromu.

Mirisi pečenog belog luka i karamelizovane bundeve gustog i kremastog namaza na toplom hlebu ponekad su sve što nam treba za dobro raspoloženje...