Namaz od leblebija, poznatiji kao humus, jedan je od najpoznatijih specijaliteta Bliskog istoka. Leblebije, maslinovo ulje, beli luk, limun i pasta od susama (tahini) glavni su sastojci namaza. Ali humus se pravi i od graška, crvene paprike, spanaća, kao i bundeve.
U humus od bundeve možete, ali i ne morate dodati leblebije– a ako se na jednostavniju varijantu, nećete morati da se zamarate sa potopljavenjm istog preko noći i kuvanjem. Možete koristiti i onaj iz konzerve. Izbor je na vama, a sve su varijacije dopuštene.
Neki kuvari u humus ne dodaju tahini, a drugima je on nezaobilazan. Ako želite da ga napravite sami, propržite susam na tiganju pa ga usitnite s maslinovim uljem. Povremeno zaustavite blender pa ostružite susam s ivica. Kada se susam pretvori u gust krem, možete dodati još maslinovog ulja.
Za pire od bundeve odaberite onu koja nema previše vode, kao što je na primer muškatna. Očistite je i isecite na kockice pa pecite u rerni na 220 °C oko 30 minuta – dok ne omekša i lepo se zapeče. Potom je pomoću blendera pretvorite u pire. Bundevu možete i skuvati na pari, ali neće imati karamelizovanu aromu.
Sastojci za humus:
- 1-2 češnja belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- oko 2 kašike vode od kuvanja leblebija
- 250 g kuvanog leblebija
- 2/3 šolje pirea od bundeve
- 1 kašika ulja
- 1 kašika tahinija
- limunov sok prema ukusu
Priprema:
1. Leblebije potpite preko noći pa skuvajte.
2. Zagrejte maslinovo ulje pa ubacite oguljene češnjeve belog luka. Ostavite oko 15 minuta na sasvim laganoj vatri.
3. Mutite leblebije s belim lukom, maslinovim i uljem, pireom od bundeve i tahinijem. Dodajte vode od kuvane leblebije prema potrebi tako možete najlakše da dobijete odgovarajuću gustinu pa miksajte. Probjte i dodajte soli i limunovog soka prema ukusu pa ponovo mutite.
Savet: Humus poslužite s toplim pogačama, kriškama jabuka, krekerima, đargarepom, pšeničnim tostom, pečenim povrćem, pita-hlebom ili onim što volite.