nezaboravne slatke loptice

Mekane i tople buhtle sa pekmezom: Otkrivamo tajnu savršenog dizanog testa (RECEPT)

Kada ih jednom napravite, njihov ukus će vam ući pod kožu

Recepti
16:30h Autor:
Mekane i tople buhtle sa pekmezom: Otkrivamo tajnu savršenog dizanog testa (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Njihovo testo mora biti slatko i meko, a za pripremu je dovoljno samo nekoliko sastojaka.

  • Jednom zamešano, testo mora biti elastično i glatko, a znaćete da je "gotovo" u trenutku kada više na prstima nemate slepljene komadiće testa.
  • Buhtle možete puniti džemom ili čokoladom, a tradicionalnu se koristi domaći džem od šljiva.
  • Kako bi dizano testo bilo meko, deo mleka možete zameniti i s pavlakom, a važno je obratiti i pažnju na to da svi sastojci, osim mleka, budu sobne temperature prilikom pripreme.
  • Nakon što testo ostavite da se digne, ono bi trebalo da udvostruči svoj volumen.

Sastojci:

  • 500 grama brašna
  • 250 ml mleka
  • 200 grama pekmeza
  • 100 grama maslaca
  • 40 grama šećera
  • 1 suvi kvasac
  • 1 jaje
  • 1 kesica vanilin šećera
  • korica limuna
  • pola kašičice soli
  • maslac za premazivanje

Mlečne kiflice meke kao puter: Mini zalogajčići ili velike buhtle! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

  • U veću posudu dodajte sve suve sastojke - brašno, a zatim u njega kvasac, so, šećer, koricu limuna i vanilin ili limunov šećer.
  • Promešajte, te dodajte jaje i rastopljeni maslac.
  • Promešajte, pa lagano ulivajte toplo mleko i umesite testo.
  • Glatko testo stavite u nauljenu posudu.
  • Pokrijte ga prozirnom folijom ili krpom i stavite na toplo mesto u kući, te pričekajte da se digne. Veličina testa nakon nekog vremena mora biti najmanje duplo veća.
  • Jednom dignuto testo razvaljajte na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi i iseckajte na kvadrate.
  • Na svaki kvadratić stavite kašiku punjenja po izboru u našem slučaju pekmeza.
  • Savijte krajeve kvadrata te ih dobro pritisnite.
  • Poslažite buhtle u lim za pečenje prethodno premazan maslacem ili obložen masnim papirom, tako da pritisnuti kraj stavite na dno.
  • Posložene buhtle ostavite da odstoje na dvadesetak minuta.
  • Pecite ih u rerni oko 35 do 45 minuta na 200 Celzijusa.
  • Buhtle premažite maslacem i pustite ih još malo da odstoje.

Starinske punjene buhtle sa pekmezom i čokoladom: Mekane loptice koje se tope u ustima! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs