Njihovo testo mora biti slatko i meko, a za pripremu je dovoljno samo nekoliko sastojaka.
- Jednom zamešano, testo mora biti elastično i glatko, a znaćete da je "gotovo" u trenutku kada više na prstima nemate slepljene komadiće testa.
- Buhtle možete puniti džemom ili čokoladom, a tradicionalnu se koristi domaći džem od šljiva.
- Kako bi dizano testo bilo meko, deo mleka možete zameniti i s pavlakom, a važno je obratiti i pažnju na to da svi sastojci, osim mleka, budu sobne temperature prilikom pripreme.
- Nakon što testo ostavite da se digne, ono bi trebalo da udvostruči svoj volumen.
Sastojci:
- 500 grama brašna
- 250 ml mleka
- 200 grama pekmeza
- 100 grama maslaca
- 40 grama šećera
- 1 suvi kvasac
- 1 jaje
- 1 kesica vanilin šećera
- korica limuna
- pola kašičice soli
- maslac za premazivanje
Mlečne kiflice meke kao puter: Mini zalogajčići ili velike buhtle! (RECEPT)
Priprema:
- U veću posudu dodajte sve suve sastojke - brašno, a zatim u njega kvasac, so, šećer, koricu limuna i vanilin ili limunov šećer.
- Promešajte, te dodajte jaje i rastopljeni maslac.
- Promešajte, pa lagano ulivajte toplo mleko i umesite testo.
- Glatko testo stavite u nauljenu posudu.
- Pokrijte ga prozirnom folijom ili krpom i stavite na toplo mesto u kući, te pričekajte da se digne. Veličina testa nakon nekog vremena mora biti najmanje duplo veća.
- Jednom dignuto testo razvaljajte na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi i iseckajte na kvadrate.
- Na svaki kvadratić stavite kašiku punjenja po izboru u našem slučaju pekmeza.
- Savijte krajeve kvadrata te ih dobro pritisnite.
- Poslažite buhtle u lim za pečenje prethodno premazan maslacem ili obložen masnim papirom, tako da pritisnuti kraj stavite na dno.
- Posložene buhtle ostavite da odstoje na dvadesetak minuta.
- Pecite ih u rerni oko 35 do 45 minuta na 200 Celzijusa.
- Buhtle premažite maslacem i pustite ih još malo da odstoje.
Starinske punjene buhtle sa pekmezom i čokoladom: Mekane loptice koje se tope u ustima! (RECEPT)