Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 250 grama brašna
- 250 grama šećera
- 100 ml vode
- 100 ml ulja
- 2 kašike kakaa
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za kremu:
- 1 l mleka
- 300 g šećera
- 300 g maslaca
- 200 g brašna
- 1 vanilin šećer
- ekstrakt vanile
- 120 g kokosovog brašna
Sastojci za ukrašavanje:
- 100 grama čokolade
- kašika ulja
Slane ruske kape: Predjelo za carsku gozbu! (RECEPT, VIDEO)
Priprema biskvita:
- Odvojite žumance od belanaca.
- U žumance dodajte šećer i mutite dok dok se sastojci ne sjedine, a smesa postane svetlo žuta i penasta.
- U smesu postepeno dodajite ulje i vodu, te ponovo umutite kako bi se sve sjedinilo.
- U posudi sa strane pomešajte brašno s praškom za pecivo, te polako dobijenu smesu dodajte u smesu žumanaca.
- Promešajte dok se sve ne sjedini.
- U trećoj posudi umutite belanca dok ne nastane čvrsti "sneg.
- Pomiješajte dobijeni sneg sa smesom od žumanaca.
- Možete napraviti jednu zajedničku smesu u koju ćete dodati kakao i tako dobiti smesu za tamni biskvit koji ćete razdvojiti na dva jednaka dela.
- Pecite na 200 Celzijusa oko 10 do 15 minuta.
- Ali, možete pomešati sneg i smesu od žumanaca i dobiti spomenutu jednu smesu. Možete je prvo razdeliti u dve posude i tako jednu ostavite žutom, "običnom", a u drugu možete dodati kakao i tako dobiti dve boje biskvita i zapeći ih.
- Dok je biskvit vruć uz pomoć okruglog kalupa ili čaše iseckajte krugove.
Priprema kreme:
- U posudu dodajte i dobro promešajte brašno, šećer i vanilin šećer.
- Odvojte deo hladnog mleka i lagano ga ulivajte u smesu brašna i šećera i muteći mikserom do glatke smese.
- Ostatak mleka kuvajte, ali ne sme da provri. Kad bude toplo dodajte prethodno napravljenu smesu.
- Kuvajte 10 minuta uz stalno mešanje i dok se ne zgusne.
- Sklonite s vatre i ostavi sa strane.
- Obavezno prekrijte folijom kako se gornji sloj ne bi stvrdnuo.
- Kremu pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- U novu posudu dodajte maslac i lagano, uz neprestano miksanje, ulivajte deo po deo kreme. Dobijena smesa mora biti veoma glatka.
- Pred kraj miksanja dodajte ekstrakt vanile po želji.
Ukršaavanje:
- U lonac stavite vodu i na nju posudu koja podržava toplotu.
- Kada voda prokuva, smanjite vatru.
- Dodajte u nju čokoladu za kuvanje i kašiku ulja, te pričekajte da se otopi.
- Nakon što dobijete smesu od čokolade i ulja stavite je sa strane dva do tri minuta da se malo ohladi.
- Uzmite kašikom malo smese, te je stavite na vrh kolačića i razmažite preko celoga kruga.
- Kolačiće stavi u frižider da odstoje sat vremena.
Posne ruske kape: Neodoljive šubarice bez jaja i mleka! (RECEPT)