Sastojci:
- 1 litar punomasnog mleka
- 8 kašika maslaca
- 70 grama brašna
- 1 kašika soli
- 500 grama makarona (pužići)
- 230 grama naseckanog sira
- 80 grama rendanog pekorino italijanskog sira
- 70 grama hlebnih mrvica
Makarone sa sirom kuvane u mleku: Lepšu i kremastiju pastu teško da ste ikad jeli! (RECEPT)
Priprema bešamel sosa:
- Zagrejte mleko u srednje velikoj posudi na srednje jakoj vatri dok ne provri, a zatim isključite vatru.
- U velikom loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri.
- Dodajte brašno i stalno mešajte dok smesa ne poprimi svetlosmeđu boju, otprilike 3 minuta, te sklonite s vatre.
- Polako dodajite vruće mleko u smesu s brašnom, stalno mešajući, dok se ravnomerno ne sjedini i postane glatko. (Ono će se jako zgusnuti kada dodate mleko, a zatim će se opustiti.)
- Vratite lonac na srednje jaku vatru, neprestano mešajte smesu, te kuvajte dok se sos ne zgusne, otprilike 2 do 3 minuta.
- Umešajte 1 kašiku soli, te sklonite s vatre i stavite na stranu.
- Posolite više ako vam nije po ukusu.
Priprema jela:
- Skuvajte makarone.
- Stavite bešamel sos na srednje jaku vatru i umešajte oba sira u njega dok se ne otope i smesa ne postane glatka.
- Dodajte testeninu u sos i nastavi da kuvate povremeno mešajući, 2 do 4 minuta.
- Poslužite odmah ili, ako želite jelo da zapečete prebaci u posudu za pečenje.
- Pospite sve hlebnim mrvicama i zapecite u rerni na 200 Celzijusa na 25 do 30 minuta.
Zapečene makarone sa sočnim sirom: Brzinski obrok koji ćete obožavati! (RECEPT)