Najbolja pohovana piletina se pravi kombinacijom 10 začina koje svi imate u kuhinji. Savršenstvo se dobija i kombinacijom brašna i smeđeg šećera jer tako nastaje hrskavost za kojom svi žudimo.
Nakon toga nema ništa lakše od pripreme i prženja piletine u vrućem ulju.
Sastojci:
• 1 kašika paprike
• 2 kašičice soli
- 1 kašičica čilija u prahu
- 1 kašičica crnog bibera
- 1/2 kašičice celerove soli
- 1/2 kašičice sušene žalfije
- 1/2 kašičice čena belog luka u prahu
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1/2 kašičice suvog origana
- •1/2 kašičice suvog bosiljka
- 1/2 kašičice suvog mažurana
- 1 1/2 šolje univerzalnog brašna
- • 1 kašika smeđeg šećera
- • 1 cielo pile (2 komada prsa, 2 batka, 2 karabatka, 2 krila)
- jaja (broj po potrebi)
- ulje za prženje
![](/data/images/2020/01/20/17/209531_shutterstock-144845914_ff.jpg?ver=1579539111)
Priprema:
- Ugrejte fritezu na 180 Celzijusa, te dobro pomešajte sve začine.
- Kombinujte začine s brašnom, smeđim šećerom i sa soli.
- Umočite komade piletine u izmešana belanca da ih lagano prekriju, a zatim prebacite u smesu s brašnom.
- Nekoliko puta okrenite i proverite je li se mešavina brašna stvarno primila za piletinu.
- Ponovite postupak sa svakim komadom piletine.
- Ostavite piletinu da odstoji oko 5 minuta, a onda je pržite u serijama.
- Belo meso i krilca pržite 12-14 minuta, a batake i karabatake još nekoliko minuta duže.
- Piletina je pržena kada termometar za meso (koji umetnete u najdeblji deo) pokaže 75 Celzijusa.
- Ostavite piletinu da se ocedi na nekoliko papirnatih ubrusa nakon što je izvadite iz friteze.
- Poslužite dok je vruće.
Saveti stručnjaka:
• Belo meso i krilca se brže prže baatka i karabataka. Belom mesu treba 12-14 minuta, u zavisnosti od debljine, a za batak i karabatak je potrebno nekoliko minuta duže.
- Unutrašnja temperatura pržene piletine trebalo bi da bude 75 Celzijusa, što je najlakše proveriti termometrom za meso.
- Ovaj recept savršeno se kombinuje sa sosevima. Kašika pesto sosa pomešana s majonezom, obični grčki jogurt sa svežim naseckanim vlašcem i limunovom korom, majoneza s belim lukom... samo je deo ukusnih ideja za sos.
- Udvostručite mešavinu začina, te je ostavite za kasnije – možete je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do tri meseca.
- Nakon što svaki komad piletine premažete belancetom i smesom od brašna, ostavite ih da odstoje nekoliko minuta kako bi se posušila pre nego što stavite u vruće ulje.
Začinjena pohovana piletina: Bogatstvo hrskavog ukusa koji se ne zaboravlja! (RECEPT)