Srpski praznični običaji

Ovako se pravi i ukrašava najlepša božićna česnica: Ubacite samo jedan novčić!

Ubacivanje više kovanica, uglavnom da bi svaki član porodice izvukao jedan, nema nikakav smisao

Recepti
Autor:
Ovako se pravi i ukrašava najlepša božićna česnica: Ubacite samo jedan novčić!
Foto: Shutterstock

Postoji verovanje da će sve što pipnete rukama ulepljenim testom biti plodnije tokom čitave godine, a od mesta do mesta običaji pripreme česnice variraju Neizostavni deo božićnog ručka u srpskoj tradiciji svakako je česnica. Domaćica na božićno jutro mesi okrugli hleb, u koji se tradicionalno stavlja novčić za privlačenje bogatstva, parčence svinjskog mesa, otkinuto od pečenice, parčence badnjaka za blagostanje i mir u domu i razni sitni predmeti.

Veruje se da će osoba koja pronađe novčić u božićnoj pogači biti posebno srećna u narednoj godini, a novčić se čuva sledećih 12 meseci.

U nekim krajevima, za mešenje testa za česnicu koristi se voda umesto mleka, a donosi se na božićno jutro sa izvora ili iz bunara, u koje se baca pregršt žita. Takođe, negde se veruje i da brašno treba uzimati samo iz pune vreće, ali u današnje vreme se takav običaj skoro potpuno izgubio.

U istočnoj i južnoj Srbiji, domaćini rukama ulepljenim od testa hvataju voćke, košnice i stoku, kako bi bili što plodniji tokom cele godine.

Šta sa novčićem iz česnice posle Božića: Uradite ovo i cele godine će vas pratiti sreća, zdravlje i bogatstvo!

foto: Shutterstock

Recept za tradicionalnu česnicu:

Sastojci: 2 jaja, kockica kvasca, 500 ml mleka, 1 kg brašna, malo soli i predmeti koje ćete staviti unutra.

Priprema: U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Nakon što se testo dobro izmesi, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.

Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja. Ako ste ljubitelj tradicije, vašu česnicu ukrasite simbolima poput hristograma, zvezde, krugova ili otiska ključeva i češlja.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs