Sastojci:
- 500 g heljdinih kora
- 200 grama prosa
- 2 čena belog luka
- 2 kašike seckanog peršuna
- 1 kašičica mirođije
- 600 grama blitve, spanaća ili koprive
- morska so
- hladno ceđeno suncokretovo ulje
Obrok bogat proteinima i belančevinama: Ova slana pita je raj za nepca, a čuva zdravlje! (RECEPT)
Priprema:
- Operite proso u tri vode, pa ga stavite da se kuva u tri puta više vode sa malo morske soli.
- Kuvajte 15 minuta, pa ostaviti sa strane da se prohladi.
- Za to vreme naseckajte blitvu i lagano je prodinstati na tri kašike ulja.
- Blago posolite, dodajte beli luk, peršun, mirođiju, 1 dcl vode i dinstajte 5 minuta.
- Pomešajte sa prosom i masu dobro izjednačite
- U jednoj čaši pomešajte 3 kašike ulja sa jednim dcl vode i time premažite svaku koru.
- Ravnomerno dodajte fil, pa zamotajte rolnu pite i tako dok se sav fil ne potroši.
- Pecite 20 minuta na srednjoj temperaturi.
- Pečenu pitu poprskajte sa malo vode i pokrite krpom 5 minuta.
- Može se služiti i hladna i topla.
Sočni desert: Pita sa višnjama i cimetom kojoj niko ne može da odoli! (RECEPT)