Mali Spartanci

Vaspitajte mentalno jaku decu: Odgojite ih da mogu da prevaziđu i najteži problem!

Budite njihov uzorI u dobru i zlu, deca se uvek ugledaju na svoje roditelje
Vaše dete & vi
18:40h Autor:
Vaspitajte mentalno jaku decu: Odgojite ih da mogu da prevaziđu i najteži problem!
Foto: Thinkstock

Postoji priča o jednom snažno motivisanom, inteligentnom, talentovanom i uspešnom srednjoškolskom sportisti koji je imao ceo svet na dlanu. Svaki srednjoškolac bi mu pozavideo na ispunjenom životu i dostignućima. Međutim, taj srednjoškolac je odrastao, upisao fakultet i po prvi put u životu se susreo sa poteškoćama u učenju ali i na treninzima.

Pred sam kraj prvog semestra, on je izgubio veru u sebe a zatim i napustio studije i svoj sportski tim.

Ukoliko ste pročitali knjigu Joa De Sene “Spartan Up”, sigurni smo da ste shvatili filozofiju koja stoji iza čuvene Spartan Race trke – suočavanje sa poteškoćama i prevazilaženje istih. Neke odrasle osobe će sa lakoćom “prigrliti” ovakvu filozofiju, ali ako ste roditelj poput mene, siguran sam da želite isto i za svoju decu – da nikada ne izgube veru u sebe. Zamislite kakva bismo sila bili kada bismo svi odgajali svoju decu poput Spartanaca!

Iako je u drevnoj Sparti bilo sasvim normalno pustiti svoje dete da se snalazi u divljini, ovako nešto bi u modernom svetu naišlo na osudu. Dakle, na koji način možemo pripremiti svoju decu za životne izazove, kako ih naučiti da se bore za sebe, ne bi li jednog dana odrasli i postali sposobni i mentalno snažni odrasli ljudi? Moja supruga i ja se neprestano trudimo da pronađemo odgovor na ovo pitanje.

Nije stvar u inteligenciji, dostignućima, čak ni u fizičkoj formi ili zdravlju. Želimo da svoje ćerke naučimo kako da postanu mentalno jake i zauzmu pravi stav prema životu, da znaju kako da se nose sa izdajom prijatelja, nasilničkim ponašanjem pojedine dece u školi itd.

Proveo sam mesece u istraživanju, čitao knjige i razgovarao sa drugim roditeljima, ne bih li naučio kako da od svojih ćerkica stvorim male Spartanke. Svestan sam da je savetovanje roditelja o metodama vaspitavanja dece jako rizičan posao, ali želim sa vama da podelim zaključke do kojih sam došao. Vi ih možete primeniti u vaspitavanju svoje dece, ali i ne morate. Deca nisu maleni roboti koje možemo programirati pritiskajući tastere određenim redosledom. Kada bi bilo tako, roditeljstvo bi bilo daleko lakše. Postoji veliki broj knjiga i članaka koji objašnjavaju kako možemo koristiti spartanske principe u odgajanju dece.

U nastavku teksta pročitajte osnovne smernice za stvaranje malih Spartanaca.

Strašne posledice modernog roditeljstva: Sada se plašimo svoje dece, a biće još gore!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Neka vaša deca znaju da ih bezuslovno volite

Ova "stavka" je najlakša od svih. Iako uvek postoje izuzeci, u većini knjiga o roditeljstvu možete pročitati kako se deca koja imaju makar jednog roditelja koji im pruža bezrezervnu podršku i bezuslovnu ljubav, lakše i bolje snalaze u životnim nedaćama. Ovakav odnos prema detetu je temelj njegovog samopouzdanja.

Dopustite svojoj deci da greše

Svi smo svesni koliko je teško gledati svoju decu dok proživljavaju emocionalni bol zbog grešaka ili neuspeha, ali to je apsolutno neophodan proces. Postoji mnogo životnih priča, poput one sa početka ovog članka, o talentovanoj deci koja se mentalno slome nakon prvog neuspeha. Jako je važno da decu ne štitite od izazova i određenih poteškoća, kako bi imala priliku da razviju sopstveni sistem za suočavanje sa lošim životnim iskustvima. Neuspeh koji doživi jedan osmogodišnjak ima daleko manje posledice nego neuspeh odrasle osobe. Dozvolite im da greše i uče iz svojih grešaka.

Naučite ih da su životni problemi privremena stvar a ne večna barijera

Eto kako je nastala metafora koja opisuje život kao trku sa preprekama. Dete, tinejdžer ili mlada odrasla osoba bi trebalo da na životne probleme gleda kao na zid koji bi trebalo da preskočiti.

Kada vam deca kažu da imaju problem, recite im kako da ga prevaziđu

Roditeljstvo bi bilo lak zadatak kada bismo mogli jednostavno rešavati probleme naše dece umesto njih – podigli bismo slušalicu, pozvali učiteljicu i objasnili joj zašto vaš sin nije uradio domaći zadatak. Međutim, daleko je bolje i korisnije naučiti decu kako da SAMA reše problem. Dete će se bolje osećati kada postane svesno moći koju ima nad svojim životom.

Naučite ih da budu optimistični

Kada um pokreću pozitivne misli, lakše je pronaći rešenje za bilo kakav životni problem. Ako naučite decu kako da zauzmu optimističan stav prema životu, omogući ćete im da se verom u sebe suoče sa svim preprekama.

Budite njihov uzorI u dobru i zlu, deca se uvek ugledaju na svoje roditelje.

Jako je bitno kakav im primer dajete svojim ponašanjem i stavom. Bez obzira sa kakvim se problemima suočavate, pokažite deci da umete da se nosite sa njima, da je sve prolazno. Iz dana u dan, pokazujte deci kako je trud temelj svakog uspeha. Mi smo “pod reflektorom”. Ne zaboravite da vas deca gledaju!

Budite Spartanac! Kada život postane težak, razmišljajte kao Spartanac!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs