Svet

Da bi dete bilo zdravo i neustrašivo roditelji rade nezamislivo: Vaspitanje na malo drugačiji način!

U Grčkoj postoji običaj da se na bebu pljune tri puta kako bi se isterao zao duh, loša sreća i sve negativno.
Vaše dete & vi
13:56h Autor:
Foto: Thinkstock

Postoje različite kulture samim tim i različiti stilovi odgajanja dece. Saznajte kako se u različitim kulturama koriste različite metode odgajanja.

 

1. Solapur, Indija

 

Bacanje beba je godišnji festival u Solapuru. Bebe se obično bacaju sa kule koja je visoka 15 metara a oni koji hvataju bebu drže čaršaf na koji je prihvataju kada padne. Iako deluje zastrašujuće, srećom, nije se još uvek desila nezgoda.

 

2. Bali

 

U Baliju, bebama nije dozvoljeno da dodiruju zemlju dok ne napune tri meseci. Smatra se da ukoliko dete dodirne prljavu zemlju i ono će samo postati prljavo.

 

Zašto se ne sećamo ranog detinjstva: Nauka dala odgovor!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Istočni Kejp u Africi

 

Kada dete navrši tri dana života, običaj je da se prevede kroz dim koji nastaje paljenjem lišća koje ima poseban miris. Ono što je interesantno jeste to da kada ih prenose kroz dim, bebe nisu uznemirene. Veruje se da će ovim ritualom deca biti neustrašiva.

 

4. Grčka

 

U Grčkoj postoji običaj da se na bebu pljune tri puta kako bi se isterao zao duh, loša sreća i sve negativno.

 

5. Irska

 

Tradicionalno, Irski parovi nakon venčanja čuvaju parče torte sa vrha sve do krštenja svog deteta. Torta se služi gostima a par mrvica sa torte se stavlja detetu na čelo i dete se blagosilja.

 

6. Kenija

 

U Keniji roditelji ne gledaju očima svoje novorođenče, jer smatraju da je to izraz autoritativnosti i oni ne žele da daruju takvu moć detetu. Majke svuda sa sobom vode decu ali im ne povlađuju kad su uznemirena.

 

Odgajite normalno dete: 4 roditeljska principa od kojih Danci ne odstupaju ni po koju cenu!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

7. Vijetnam

 

Roditelji u Vijetnamu navikavaju decu da koriste nošu tako što uče decu da koriste zviždaljku kada osete neku fiziološku potrebu. Njihova deca, kada napune devet meseci već steknu naviku korišćenja noše, što znači godinu dana ranije od zapadnjačke dece. Vijetnamci tako dosta uštede na pelenama.

 

8. Mauritanija

 

Roditelji u Mauritaniji veruju da ljudska pljuvačka može da upija reči, pa tako oni pljuju na svoju decu sa rečima blagosiljanja. Zatim tu pljuvačku razmazuju po detetovom licu kako bi udvostručili sreću.

 

9. Nigerija

 

U Nigeriji, novorođenče se vodi u porodično nasleđenu kuću. Jedan od bližih članova porodice uzima određeni začin koji malo sažvaće a zatim ga stavlja u bebina usta. Na taj način, Nigerijci veruju, da će dete ostati jako i zdravo.

 

10. Centralna Amerika

 

U centralnom delu Amerike, žene pripadnice plemena Maja, kupaju svoju bebu u ledeno hladnoj vodi kako bi im dete bilo zdravo.

 

Ovako Skandinavci čeliče svoju decu: Bebe spavaju napolju na debelom minusu!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...