Primenite ih što pre

Odgajite normalno dete: 4 roditeljska principa od kojih Danci ne odstupaju ni po koju cenu!

U većini danskih škola postoji prostor za loženje vatre kako bi deca mogla da prepeku hleb, a u učionicama gore sveće i niko ne paniči zbog toga što bi neko mogao da se opeče
Vaše dete & vi
11:22h Autor:
Odgajite normalno dete: 4 roditeljska principa od kojih Danci ne odstupaju ni po koju cenu!
Foto: Profimedia

Kristen Podulka je Amerikanka koja je dve godine živela u Danskoj sa svojom porodicom.

Za to vreme uočila je neke osobine danskih roditelja koje, kako veruje, mogu da budu uzor svima koji žele da unesu malo više sreće i zadovoljstva u svoje roditeljstvo, budući da Danci, po nekim istraživanjima, važe za najsrećniju naciju na svetu.

1. Roditelji moraju da dišu da bi i deca disalaU Danskoj je pravilo da deca idu u vrtić, koji država plaća svima. Tako roditelji imaju, čak i ako rade od kuće, vreme i prostor za samoću i nesmetan rad.

2. Zaboravite na roditeljske strahoveU Danskoj ne postoji "prezaštićivanje" dece. U većini danskih škola postoji prostor za loženje vatre kako bi deca mogla da prepeku hleb, a u učionicama gore sveće i niko ne paniči zbog toga što bi neko mogao da se opeče. Danci su neustrašivi i redovno decu izlažu opasnostima, kaže Kristen.

Majka koja je pljunula na današnji način vaspitanja dece: Ja sam tebe rodila, ne ti mene!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Nema biranjaDanci ne veruje previše u mogućnost izbora, već je smatraju zbunjujućom i nepotrebnom. Ne samo da svaki dan deci pakuju isto jelo, već svi roditelji deci svaki dan pakuju potpuno istu užinu - paštetu od džigerice na raženom hlebu, šargarepe i jabuke.

4. Porodica je na prvom mestuU Danskoj niko ne ostaje u kancelariji posle 16 sati. Svi istovremeno odlaze po decu, pa kući na zajedničko spremanje večere. Reč kojom Danci opisuju toplu atmosferu druženja sa dragim osobama uživajući u dobrim stvarima je hygge, što predstavlja sedenje za stolom i ćaskanje sa porodicom i prijateljima. Danske porodice promišljeno stvaraju takvu atmosferu skoro svake večeri.

7 dokaza da ste odrasli uz otrovne roditelje: Psihičke posledice ostaju zauvek!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs