Zlatno pravilo

Odgojite jako dete bez kompleksa: Pravilo je da ovih 5 rečenica nikad ne kažete!

Kako bi vaše dete izraslo u samostalnog čoveka potrebno je da mu nikad, ali nikad ne kažete ovih pet rečenica
Vaše dete & vi 03.11.2015. - 09:53h Autor: uspesnazena.com
Foto: Shutterstock

Mnogi roditelji sanjaju da njihovo dete u budućnosti postane nezavisna i uspešna osoba sa jakim karakterom. Ali vrlo često ne znamo zašto izrastaju u životno neprilagođene osobe. Roditelji ostaju u nedoumici: „Kako se to desilo?“ Čak, i jedna na izgled nevina fraza, može uticati na psihu deteta.

 

Zato, kada pričate sa svojim detetom temeljno birajte reči i shvatajte ovo ozbiljno. Prikupili smo za vas top pet fraza, na koje roditelji treba da zaborave jednom i zauvek.

 

„Kad sam bio u tvojim godinama, bio sam odličan đak!"

 

Za svako dete – roditelji su ljudi koji znaju sve. Oni formiraju odnos deteta ka svetu oko njega, i samom sebi. U frazi „Uvek sam bio odličan đak“ dete vidi konkurenciju. Deca, koja često čuju ovakvu frazu, ceo život u porodici nešto dokazuju.

 

S jedne strane, to je dobro, ali pri tome osoba ostvaruje nešto ne zbog sebe, već za mamu i tatu. Ovo radi da bi roditelji uvideli da je dete vredno njih. Takva osoba, praktično, nikad ne uživa u svojim uspesima. Izuzetak ima mesto, ako „roditelj-odlikaš“ priznaje dostignuća svog čeda, ali to se retko dešava.

 

Učiteljici prekipelo: Roditelji, brinite o deci i pustite me da radim svoj posao!

 

„Ne volim te, kad nisi dobar!"

 

Nakon ove fraze dete može početi da se trudi biti ispravno. Ali, pri tome, ono odbacuje sve svoje potrebe i želje, i pokušava da pogodi tuđa očekivanja. Roditeljima to odgovara, ali na kraju, identitet deteta ostaje sakriven.
Kada odraste, pokušava svima udovoljavati, i živeti sa devizom: „Želim da me vole, a zato moram da uradim ono što drugi žele. Nemam svoje želje, zato postoje želje drugih“.

 

„Tanja na polugodištu ima zaključeno "5", a ti "4""

 

Roditelji žele ono što je najbolje. Ali, takva poređenja su veoma bolno iskustvo za dete. Deca ga prenose u svoj odrasli život. Detetu je veoma neprijatno kada ga upoređuju sa nekim drugim. U svom budućem životu, takve osobe nastavljaju da se upoređuju sa drugima, ali ne u svoju korist. Ova fraza neće izazvati kod deteta želju da postane boljim.

 

„Ne sramoti me!“

 

Zbog ovakve fraze kod deteta počinje da se razvija kompleks. Ono misli da je on sramota, ne samo za majku i oca, već i za ostale. Deca žele pažnju, ali ne znaju šta sa njom da rade. Oni se sakrivaju, zatvaraju, i postaju izgubljeni.

 

„Ne želim da te vidim i ni da te čujem!“

 

Dete koje čuje ovu frazu, živi sa osećajem krivice pred roditeljima, za ono što njima smeta da žive dobro. Budite pažljivi sa izjavama takve vrste.

 

Kako bogataši vaspitavaju svoju decu: Drastična razlika!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...