KAKO SE PRAVILNO VASPITAVA SIN? Ovaj tekst mora da pročita svaka majka u Srbiji, jer svaka druga - GREŠI

Znamo da roditelji uvek imaju najbolje namere ali to nužno ne znači da je i najbolje za vaše dete.

Vaše dete & vi
Autor:
KAKO SE PRAVILNO VASPITAVA SIN? Ovaj tekst mora da pročita svaka majka u Srbiji, jer svaka druga - GREŠI
Kako se pravilno vaspitava sin?, Foto: Shutterstock

Vremena su se drastično promenila u poslendnjih 20-tak godina, roditelji su drugačiji, a samim tim i deca. U ovom novom svetu važno je da razmotrimo različita iskustva i savete i da na kraju osvestimo kakvi smo roditelji.

Neretko čujemo kako "sve iz kuće proizilazi" pa shodno tome donosimo vam savete kako pravilno vaspitati sina:

Majka i sin, sin
foto: Shutterstock
  • Bezuslovna ljubav i nežnost, bliskost i posvećenost je posebno bitna u ranom detinjstvu, beba treba da oseti da je zbrinuta i sigurna. Izbegavajte dopuštanje bebi da plače dugo iz ideja da će te je tako očeličiti.
  • U periodu detinjstva dečak treba da bude slobodan odnosno da mu se dopusti da trči, skače, urla i najbitinje prlja. Da mu se ne briskaju ruke svaki čas, presvlači garderoba, da mu se već pomalo ukazuje na važnost zaštite devojčica i nežnost prema njima. Tu se prave koreni čojstva i junaštva.
  • U školskom periodu muško dete bi trebalo da dobije svoj set obaveza u kući. Da zna da ne može da ustane od stola, a da ostavi tanjir za sobom na primer, da odlazi u prodavnicu kad šta zatreba, da obriše za sobom wc dasku i ostale stvari koje vam padnu na pamet.
  • Oba roditelja imaju bitnu ulogu naravno, ali je do neke 13 godine mama ključni faktor za formiranje muškarca. Ona treba već da postavlja dinamiku muško-žensko u odnosu na sina u smislu da mu već jasno stavlja do znanja da je „žena kraljica“. Na primer, ako sina od 12 godina i dalje vozate na treninge umesto da on sam prevozom ide (umesto da kao kraljica za to vreme nešto drugo radite dok njega učite da se sam o sebi brine), ili mu i dalje prinosite čašu, ili kese iz auta same vučete jer je on još mali – ono što zapravo radite je da mu gradite potpuno nepoštovanje prema ženama, a i od njega realno pravite nesposobnog čoveka.
majka i sin
foto: Shutterstock
  • U srednjoj školi već imate posla sa poluformiranim čovekom i hvatate poslednji voz da u svet pustite muškarca. Izbegavajte neograničeno finansiranje njegovih izlazaka i aktivnosti. Neka mera mora da postoji. Čak i ako ste imućni i nije vam problem, kroz redukciju novca ćete najbolje motivisati sina da se zauzme za sebe i čvrsto stoji na nogama. Na primer, u redu je pokrivati osnovne troškove života, ekskurzije i minimum izlazaka, ali ako mu dajete novac da izvede devojku u grad i finansirate 100% njihove aktivnosti tu ste već zakazali. Tu je idealna prilika da mu ukažete da on mora da obezbedi taj deo finansija kako zna i ume. A danas to nije neki veliki problem, kad je izbor poslova i načina zarade za srednjoškolce veći nego ikad. Upravo to koprcanje će ga motivisati da izađe iz komfor zone i polako preuzme odgovornost za sebe, piše Zadovoljna.
  • Polako nagoveštavate da sin neće moći da živi s vama neograničeno, mora da postoji neki krajnji period. Po mom mišljenju sve preko 21. godine je previše. Idealno bi bilo da čak prođe kroz neki period nelagodnosti i da mu s tom 21. godinom ne obezbedite odmah vi stan i sve što uz njega ide. Cimerovanje s nekim na drugom kraju grada, putovanje po svetu o njegovom trošku, vojska i slično će biti ritualni prelazak za njega iz dečaštva u odrasli svet.
  • Idealno bi bilo naravno da sve ovo dečak vidi u svom ocu – i samostalnost i poštovanje žena, vrednoću i akciju. Međutim ako otac to sve nije, ili nije prisutan apsolutno je dovoljno da mama sve gore napisano sprovede u realnost.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs