Roditeljstvo

EVO KAKO JAPANCI NAUČE DETE DA JEDE ZDRAVU HRANU OD MALIH NOGU: Fantastično vaspitno pavilo!

Japanci znaju tajnu dobrog roditeljstva i to se pokazalo na primeru ishrne

Vaše dete & vi
Autor:
EVO KAKO JAPANCI NAUČE DETE DA JEDE ZDRAVU HRANU OD MALIH NOGU: Fantastično vaspitno pavilo!
Foto: Shutterstock

U Japanu deca jedu skoro sve isto kao i njihovi roditelji, što znači da ne biraju. A kako su Japanci naučili decu da jedu brokoli bez suza, saznajte u tekstu koji sledi:

1. Pustite dete da eksperimentiše i doživi novi ukus.

Deci lako dosade ista hrana, a njihove navike u ishrani se često menjaju. Za dete je važno da iskusi nova jela, a većina japanskih roditelja to shvata veoma ozbiljno. Stručnjaci kažu da što više vaše dete isprobava nove ukuse zdrave hrane, to će više rasti njegovo interesovanje za zdraviju ishranu kako odrasta. Kada detetu dozvolite da proba uzorke različitih jela, ratviće se i njegov ukus i biće sklono da isproba nova jela.

2. Pustite ih da uživaju u samom činu jela.

Jedan od razloga zašto deca razvijaju odbojnost prema hrani je stalno primoravanje da jedu nešto što im se ne sviđa. Neka bude povremenih poslastica za dete. Roditelji treba da izbegavaju da budu previše strogi u pogledu zdrave ishrane. Decu treba naterati da uživaju u obrocima, a uključivanje malih poslastica može ih naterati da se raduju obroku.

3. Poslužite hranu na manjim tanjirima.

Logika zašto deci treba servirati hranu na manjim tanjirima je jednostavna — ne bi trebalo da se plaše veličine velikog tanjira i servirane porcije. A kada koriste manje tanjire, podstiču ih da sami poslužuju svoje obroke, što im pomaže da odaberu šta žele da jedu. Deo koji roditelji smatraju „normalne veličine“ može zapravo biti prevelik za dete, a roditelji bi to trebalo da upamte dok mere količinu hrane koju njihovo dete može da pojede po porciji.

4. Imajte porodične obroke i neka deca budu uključena.

Japanski roditelji stvaraju kućnu atmosferu koja podržava izbor zdrave hrane i načina života. Redovni zajednički obroci i dopuštanje svom detetu da učestvuje u procesu kuvanja može ih podstići da pokažu više interesovanja za ono što će jesti. Postavite obrazac zdravog, ukusnog kuvanja i uživanja u ishrani kao primer svojoj deci.

5. Dozvolite im da skaču i trče.

Ljudi u Japanu često preferiraju vožnju biciklom ili brzu šetnju kao način putovanja na kratke udaljenosti. Na neki način, japanski roditelji podstiču svoju decu da se bave fizičkim aktivnostima, poput trčanja i skakanja. A znamo i važnost fizičkih aktivnosti kada je u pitanju podsticanje zdravog apetita. Umesto da puštate svoju decu da satima igraju video igrice, bolje je da ih izvedete u šetnju u park ili da igrate igru žmurke kod kuće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs