Samo malo čokolade svakodnevno u trudnoći doprinosi zdravlju srca fetusa, tvrdi novo istraživanje.
Osim toga komadićčokoladednevno može da smanji rizik od nastanka preklampsije, potencijalno smrtonosnog stanja kod kojeg se kod trudnica s normalnim krvnim pritiskom naglo pojavi opasan visoki krvni pritisak.
Čokolada pomaže bez obzira da li sadrži visoke ili niske količine flavonola.
"Otkrili smo da konzumiranje malih količina crne čokolade, bez obtira da li sadrži visoki ili nizak nivo flavonola, od prvog tromesečja trudnoće, može da dovede do poboljšanja funkcije posteljice", rekao je autor istraživanja.
Prirodno se flavonoli u velikim količinama nalaze u neprerađenomkakau.
Budući da takav ima gorak ukus, a zbog tehnika koje ih iz prirodnog kakaa pretvara u fini kakao prahili čokoladu, izgubi se velika količina flavonola.
Zato je ovo istraživanjepokušalo da otkrije da li čokolada ipak poseduje dovoljan nivo za očuanje zdravlja.
U istraživanju su učestvovaletrudnicekoje su bile u 11. nedelji trudnoće i koje su nosile jedno dete.
One su jele 30 grama čokolade dnevno kroz 12 nedelja. Pola trudnica jelo je čokoladu s visokim procentom flavonola, dok je druga polovina dobila čokoladu s niskim udelom.
Bez obzira na to kakvu su čokoladu konzumirale, imale su istirizik za nastanak preeklampsije i visokog krvnog pritiska, kao i izmerenu istu težinu posteljice.
Otkriveno je da je konzumacija malih količina čokolade, neovisno o nivou flavonola, dovela do poboljšanja ukrvnoj cirkulaciji.
Zaključakje da u čokoladi ima nešto više od samih flavonola, što dobro utiče na trudnoću, ali naglašava se da konzumacija čokolade u trudnoći mora da bude umerena, kao i sam kalorijski unos.
Stručnjaci su došli do zaključka da konzumiranje čokolade tokom trudnoće značajno eliminiše rizik od nastajanja boesti