Kad uporedimo današnju ishranu sa onom od pre 30 i više godina, situacija je potpuno drugačija. Nekad svinjsku mast ne samo da nismo izbegavali nego smo je mazali na hleb i sa užitkom jeli, a vrhunski desert bilo je žumance umućeno sa šećerom. Krenula vam je voda na usta? Ako je tako, evo prilike da se zajednički prisetimo jela koje smo nekad voleli (godine nećemo brojati)...PrženiceNekad se za kupovinu hleba stajalo u redu jer pekara nije bilo na svakom ćošku. Posle devet sati niste ni mogli da ga kupite jer je sve već bilo rasprodato. Zbog toga se i po nekoliko dana jeo stari hleb, a kada bi se osušio, idealno rešenje bilo je iseći ga, svaku krišku umočiti u mešavinu jaja i mleka i napraviti prženice. Bila je to omiljena večera svih klinaca.
OVDE pročitajte dečije bisere koji će vas nasmejati do suza.
ViršleViršle, koje deca i danas rado jedu, nekad su se prodavale isključivo u mesarama. Upravo u tome je razlika u odnosu na one koje danas kupujemo po supermarketima. Naravno, bile su kvalitetnije i nijedan roditelj nije raspredao o tome koliko aditiva i drugih štetnih materija sadrže.Hleb s mašću, paprikom, solju i lukomAko kod kuće nije bilo klasičnih sastojaka za sendvič, dobro je bilo sve što bi se našlo u frižideru, pa makar to bila i svinjska mast. Pošto se ona tada često koristila u kuvanju, kod kuće smo je uvek imali, pa smo je koristili i u druge svrhe - najčešće namazanu na hleb i u kombinaciji s alevom paprikom, solju i crnim lukom. To smo svi obožavali i niko nije kukao kako mast goji...
OVDE pogledajte kako izgleda najčarobnija manekena ikada, ona ima samo četiri godine.
KnedleKnedle se nekad nisu kupovale, nego se testo pravilo od kuvanog krompira i brašna i punilo svežim ili suvim šljivama. Iako su domaćice imale mnogo posla oko ove poslastice, ipak su uspevale da njome povremeno obraduju ukućane.Sendvič s parizeromŠunka, sir trapist i kečap tada su bile nedostižne namirnice. Ali tu je bio parizer, car nad carevima među suhomesnatim proizvodima, koji se kupovao povremeno i bio dovoljan da se napravi ukusan sendvič. Četvrt hleba, malo pavlake ili sirnog namaza, parizer - i sendvič za školu bio je spreman!Testenina sa orasimaDanas verovatno retko ko jede testeninu sa orasima, a nekad je to bio uobičajen ručak ili večera. Testenina bi se skuvala, a mleveni orasi bi se pomešali sa šećerom i malo cimeta. U retkim slučajevima dodalo bi se i malo rastopljenog putera. Kad bismo servirali testeninu na tanjir, posuli bismo je orasima i uživali u ovom slatkom obroku.
OVDE pročitajte kako da dete naučite zdravoj kulturi ishrane.
Griz s mlekom i sutlijaš