Ne pravite ovu grešku

SAVET NUTRICIONISTE: Ove namirnice deca nikako ne bi smela često da jedu!

Ove namirnice biste trebali da izbegavate, jer nisu ni malo dobre za decu koja se tek razvijaju

Vaše dete & vi
Autor:
SAVET NUTRICIONISTE: Ove namirnice deca nikako ne bi smela često da jedu!
Foto: Profimedia

Navike u ishrani koje usvojimo u najranijem periodu, određivaće kakvu hranu ćemo preferirati i kasnije u životu.

Ponekad zbog nedostatka vremena, detetu ponudimo neko brzo i nezdravo rešenje. S vremena na vreme je to uredu, ali biste trebali da pazite da se to ne pretvori u naviku. "Svakako izbegavajte visoko prerađenu i rafinisanu hranu, koja u sebi sadrži vrlo malo potrebnih hranjivih materija i nema nutritivno bogatstvo već samo daje energiju. Takozvane prazne kalorije nisu potrebne nikome, a pogotovo ne deci koja su u rastu i razvoju i čije se telo i mozak tek razvija i potrebna im je kvalitetna hrana", objašnjava nutricionista Mirna Slane grickalice

Najčešće sadrže so, masti, potencijalne alergene i pojačivače okusa, sve stvari koje ni malo ne doprinose razvoju.

Zdrava zamena za ovu vrstu hranu bi bile neke od žitarica kao što je kukuruzni flipsa bez soli i začina, pirinčani ili kukuruzni krekeri bez soli, flips od prosa ili krekeri od celih žitarica.

Strategija koja deluje: Kako smiriti dete kada se naljuti!

Majonez

Sadrži žumance i biljno ulje, ali može da sadrži i skrob i začine, zavisi od vrste proizvoda, što pogoduje razvijanju holesterola.

Postoje nekoliko dobrih alternativa za ovu namirnicu kao što je avokado, koji zbog velikog udela omega masnih kiselina može da bude kremasto masna namirnica u receptima za bebine kašice.

Paštete i ostale prerađevine od mesa

Nutricionista objašnjava da je pašteta proizvod od različitih vrsta mesa, masnog i vezivnog tkiva, iznutrica i dodatnih sastojaka.

Preporuka za adekvatnu zamenu su mesne kašice i kasnije, domaće paštete koje se pripremaju od komada kuvanog mesa, povrća, začina i biljnih ulja pa mogu da budu dobar nutritivni obrok.

Zašto dete ništa ne duguje roditeljima: Njegovo rođenje je tvoj izbor!

Pekarski proizvodi

Većinom sadrže belo brašno, dakle obilje skroba koji daje isključivo energiju i kvasac koji može da stvori neugodnu nadutost pa je zato bolje izabrati pecivo od integralnog brašna sa dodatkom celih žitarica.

Slatkiši

Rafinisani beli šećer telu ne daje ni jedan važan sastojak. Saharoza se nalazi u namirnicama kao što su slatkiši, deserti i sokovi, ali vodite računa jer je ovaj šećer često je skriven i u nekim namirnicama kao što su žitarice, peciva, voćni jogurti, konzervirano voće i povrće, pa čak i u instant supaam i umacima kao što je kečap, upozorava nutricionista. "Slatkiši između obroka smanjuju apetit, pa dete nije gladno za vreme ručka. Loše deluju na zubiće, a može da poremeti metabolizma glukoze", upozoravaku pedijatri.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs