Pravilan razvoj

Bogat vokabular nije ključ za razvoj govora kod dece: Nauka ima nova saznanja!

Prema istarživanju jedna stvar je ključna za pravilan razvoj

Vaše dete & vi
20:12h Autor:
Bogat vokabular nije ključ za razvoj govora kod dece: Nauka ima nova saznanja!
Foto: Shuterstock

Verovatno ste već čuli rečenicu da već sa bebom trebate što češće da razgovarate, a sa tim se slažu i istraživači sa Harvarda.

U novoj studiji koja se bavi razvojem govora kod male dece, istraživači su otkrili da sa decom treba pričati da bi ono imalo mogućnost najboljeg razvoja.

Nije važno samo im pričati, važan je način na koji ćete to da uradite. Umesto da samo izgovarate reči, od jednostavnijih do složenijih, ili im pokazujete slike koja označavaju naučene reči, stručnjaci naglašavaju da je od samih početaka važno da deca budu uključena u dijalog, jer je interakcija važna.

10 stvari koje ne treba držati u podrumu: Ne igrajte se!

Istraživanje koje je obuhvatilo deci uzrasta od 4 do 6 godina, dovelo je do zaključka da obostran razgovor doslovno menja mozak deteta.

Dijalog može da potstakne razvoj detetovog mozga i jezičnih veština. Upravo je konverzacija najznačajnije uticala na njihov razvoj. "Dakle, nije važno da detetu pričate i obogaćujete vokabular, važno je da sa njim zaista razgovarate i učite ga kako da shvati i uzvrati informacije", rekla je Rejčl Romeo, glavni autor spomenutog istraživanja.

Kad devojčica odraste bez oca: Ovakav život joj je zapisan!

"Istraživanje nam je pokazalo da broj poznatih reči uopšte nije toliko važan za razvoj i funkciju mozga. Važna je interakcija i količina obostrane konverzacije", naglasila je ona.

Istraživanje se pozabavilo i temom modernog roditeljstva. U poslednjih nekoliko godina učestala je upotreba telefona i tableta kod dece. Roditelji koji na ovaj način zabavljaju svoju decu propuštaju da provode vreme sa decom i da sa njima otvoreno razgovaraju i potstiču ih na razgovor. Umesto toga, oslanjaju se na tehnologiju i moderna sredstva. Sve to dovodi do toga da se mozak neke dece sporije i teže razvija nego što bi trebalo.

Stručnjak za bezbednost dece otkriva: 5 pravila koje svaki četvogodišnjak mora da zna!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs