O roditeljstvu

Budite im dobar uzor: Ove navike roditelja deca najčešće oponašaju!

Prve korake i šablone ponašanja, deca najpre usvajaju od roditelja i najbliže okoline, zato obratite pažnju čemu ih učite

Vaše dete & vi
10:37h Autor:
Budite im dobar uzor: Ove navike roditelja deca najčešće oponašaju!
Foto: Shutterstock

Može se reći da su bebe i mala deca svetski prvaci u oponašanju. Oni uče od svoje okoline koju čine roditelji i rodbina, ali i televizija. Kuća je detetova prva učionica, a roditelji prvi učitelji.

Od druge godine deca počinju da imitiraju aktivnosti svojih roditelja kao što su čišćenje, način hoda i govora, razgovaranje telefonom i slično, a to može da se primeti u njihovoj igri sa drugom decom, pa će devojčice u igri uglavnom imitirati ulogu mame kroz igre kao što je kuvanje, briga o bebi ili će se „šminkati“. Dečaci će oponašati ulogu oca tako što će glumit jutarnje ustajanje iz kreveta popraćeno zevanjem ili će alatom da popravljaju stvari po kući. Zašto deca oponašaju ponašanje roditelja?

Deca oponašaju svoje roditelje ili stariju braću i sestre jer su im oni uzori i žele da budu kao oni kada odrastu. U dečijem svetu, mama i tata su najbolje i najpametnije osobe. Oponašajući ih, uče kako se ophodi prema drugim ljudima, kako da razgovaraju, usvajaju govorne veštine i pravila ponašanja kod kuće.

Ovih 8 mudrosti sam naučila kada sam rodila prvo dete!

Oponašanje nije samo dečija igra, nego je proces formiranja identiteta mališana.

Oponašanje je način na koji deca uče i ne biste trebali da ih zaustavljate u tome. Ako dete oponaša nešto loše što ste uradili, pre svega poradite na svome ponašanju. Zatim pokušajte detetu da objasnite da to nije ponašanje koje treba da usvoji, a njegovo poverenje ćete steći ako to zaista više ne ponovite.

Kada dete oponaša dobre osobine, obavezno ga pohvalite i dajte mu do znanja da ste ponosni, tako ćete izgraditi njegovo samopouzdanje.

Deca ne mogu da prepoznaju opasnost kao odrasli, a to je rizično kada pokušavaju da oponašaju odrasle u nekim radnjama, kao što je kuvanje. Pobrinite se da vam je sigurnost priorite, kako biste dete spečili u imitiranju neprihvatljivih ponašanja.

Strategija koja deluje: Kako smiriti dete kada se naljuti!

Deca, osim od roditelja, modele ponašanja usvajaju i sa televizije. Roditelji često puštaju decu da se zabave gledanjem televizije, ali naučnici navode da to nije dobar način zabave ni edukovanja. Vodite računa o sadržaju kojim je vaše dete okupirano. Kao što usvaja vaše ponašane, ono će imitirati i sve ono što vidi na malom ekranu.

Ne zabranjujte potpuno gledanje tv emisija deci, već birajte kvalitetnije i edukativne sadržaje. Prvi ste učitelj svome detetu, ali je i vaše je dete učitelj vama. Ono vas podstiče da budete bolja osoba i da promišljeno donosite odluke, a dete će zauzvrat i samo usvojiti takve osobine.

Ako roditelj želi strpljivo dete, mora i sam biti strpljiv. Kuća je prva detetova učionica, učinite je punom zabavnih i edukativnih sadržaja u koje ćete i sami biti uključeni.

Zašto dete ništa ne duguje roditeljima: Njegovo rođenje je tvoj izbor!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs