O roditeljstvu

Pravila dobrog roditeljstva: Da li je kažnjavanje u redu?

Disciplinovanje dece je povezano sa učenjem, a ne kažnjavanjem naglašava dečiji psiholog

Vaše dete & vi 27.07.2019. - 16:37h Autor: Stil/Miss7.mama.24.sata.hr
Foto: Shutterstock

Ono što jednim delom komplikuje ceo proces učenja dece da se 'lepo' ponašaju su osećanja roditelja kojih se ne mogu rešiti.

 

Glavni problem je u tome da, kada su iziritirani sopstvenim emocijama, nisu u stanju da se racionalno i smireno nose se sa decom.

Dečiji psihijatar, navodi kako je disciplinovanje dece povezano sa učenjem, a ne kažnjavanjem. Kada su roditelji isprovocirani ponašanjem svoje dece, disciplinovanje postaje oslobađanje njihovih osećanja, umesto da se radi o podučavanju deteta.

 

Roditelji bi bili efikasniji kad bi znali da se nose sa svojim osećanjima i budu usklađeni sa svojom decom. Ovde su neka pravila koja bi roditelji trebali da slede kad je u pitanju disciplinovanje dece:

 

 

Presudno za zdravlje vaše mačke: Sve što treba da znate o ishrani krznene ljubimice!

 

 

Budite smireni

 

Kada ste nervozni, vaše ponašanje ne samo da je neusklađeno već je i nedosledno.

 

Primer: vaše dete poskakuje po kauču i vi, iscrpljeni, ignorišete to ponašanje. Zatim, minutu kasnije, dete slučajno sruši lampu pored kauča i vi vičete: "Pogledaj što si učinio! Prestani da skačeš po nameštaju!" Dete je verovatno zbunjeno,jer vam je pre nekoliko minuta bilo u redu da skače?

 

Umesto da ste zaustavili takvo ponašanje kad ste ga prvi put uočili bili smireni, vi 'eksplodirate' iste sekunde kada stvari krenu po zlu.

 

Roditelj koji se tako naglo izviče na dete izgleda jako zastrašujuće njima. Kada vičete na decu, ona najčešće ne zapamte lekciju koju ste pokušali da im očitate. Ono što zapamte je strah koji ih je obuzeo kada je roditelj 'eksplodirao'. Najbolja stvar koju roditelji mogu da učine za svoju decu je da se smire.

 

Stoga, udahnite nekoliko puta, pronađite način da se opustite i zatim se posvetite rešavanju situacije.

 

Razmislite o posledicama

 

Disciplina nije efikasna kada se radi o ispuštanju sopstvene frustracije.

 

Vikanje na dete: "Zašto bacaš igračku?! Izluđuješ me!" verovatno neće smiriti dete i zbog vašeg vikanja neće odjednom postati racionalno.

 

Razmislite o tome šta zaista želite da postignete u toj situaciji, razmislite koju lekciju želite da dete nauči iz tog iskustva. Kao roditelj, sigurno želite da se vaše dete oseća voljenim, ali isto tako da ima osećaj odgovornosti. Želite da se osećaju sigurno u odnosu koji imate sa njima, ali da razumeju da neće uvek biti po njihovom. Kada razmišljate o svom cilju interakcije, morate preduzeti svesne i delotvorne korake kako biste došli do njega.

 

 

Nikad nije želela decu i to nije krila: Došao je trenutak kada se Helen Miren (73) pokajala!

 

 

Poveži se na emocionalnoj osnovi

 

Tačka koju dr. Sigel odlično opisuje u svojoj knjizi: kada dete proživljava stres, tužno je ili ima napade besa, prvo se povežite sa njim na emocionalnom nivou kako bi mu se približili u tom trenutku. To često podrazumeva fizički kontakt, poput toga da kleknete i spustite se na detetovu visinu, zagrlite ga i pogledate ga u oči. Pronađite način kojim ćete mu pomoći da se smiri bez prepiranja. Umesto toga, iskoristite trenutak kako biste se nosili sa njegovim emocionalnim stanjem i recite nešto.

 

Fizička kažnjavanja su nedopustiva

 

Većina roditelja je svesna da fizičkim kažnjavanjem neće postići apsolutno ništa. Postoji milion razloga zašto ne biste trebali da fizički kaznite dete, a jedan od njih je da ih takva kazna neće naučiti da se bolje ponašaju.

 


10 stvari koje ne treba držati u podrumu: Ne igrajte se!

 

 

Naučite dete šta je saosećajnost

 

Ovo je poznata slika: roditelj 'vuče' dete na drugu stranu igrališta kako bi se izvinilo detetu koje je uzrujalo. "Pogledaj ga u oči i reci da ti je žao što si mu uzeo igračku bez pitanja." Dete ponavlja bezvoljno za roditeljem i zatim se izvuče i otrči nazad što pre može.

 

Iz ovakvih i sličnih situacije dete ne nauči gotovo ništa. Dete je prisiljeno da izgovori određene reči bez razumevanja šta je zapravo učinilo.

 

Neizmerno bolja strategija je da prvo razgovarate sa detetom i pomognete mu sa razume šta se dogodilo i kako se druga osoba zbog toga oseća.

 

Kada se dete poveže sa situacijom, uči šta je empatija. Nije stvar u tome da napamet izgovara isprazne reči, već u tome da im pomognete da steknu pravi osećaj za emocije i osećaj za druge ljude.
 

Budi primer i pusti decu da budu svoja. Roditelji žele da ih deca vole, što nikako nije loša stvar, ali kao roditelji imaju odgovornost da nauče decu kako da budu odgovorni i dobri ljudi. Ukoliko razmaziti dete ili činiti previše umesto njih, učite ih da razviju iskrivljenu sliku o važnim stvarima i prioritetima. Kada odrastu, svet će vrlo verovatno biti veliko razočarenje za njih.

 


Kad devojčica odraste bez oca: Ovakav život joj je zapisan! 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs