obavezno pročitajte

7 najvećih mitova o neplodnosti u koje ne smemo (više) da verujemo: Možda vam Bog govori da niste stvoreni da budete roditelj!

Neplodnost pogađa samo parove koji nisu nikad imali dece – velika je neistina o neplodnosti, problemu koji pogađa svaki šesti par danas

Trudnoća
Autor:
7  najvećih mitova o neplodnosti  u koje ne smemo (više) da verujemo: Možda vam Bog govori da niste stvoreni da budete roditelj!
Foto: Shutterstock

Donosimo sedam najvećih mitova o neplodnosti u koje bi svi parovi koji ne mogu prirodnim putem da dobju dete trebalo odmah da prestanu da veruju.

Skoro šest miliona dece u svetu rođeno je nakon postupaka vantelesne oplodnje. Uz optimalno lečenje, dostupnost i pravovremen početak lečenja, i do 80 osoba koje zbog neplodnosti ne bi imale decu, danas mogu da postanu roditelji.

Kako bi se parovi koji zbog neplodnosti ne mogu prirodnim putem dobiti dete, ali i svi ostali više edukovali o ovoj bolesti zajednica RODA – Neplodnost objavila je sedam mitova o neplodnosti u koje ne smemo (više) da verujemo.

1. MIT: Svi drugi ostaju trudni bez muke! ČINJENICA: U Srbiji je svaki šesti par neplodan. 2. MIT: Možda vas dvoje radite nešto pogrešno. ČINJENICA: Neplodnost nije seksualni poremećaj i uglavnom nema nikakve veze s načinom na koji imate nezaštićene seksualne odnose (naravno, pod uslovom da ih zaista imate). 3. MIT: Neplodnost pogađa samo parove koji nisu nikad imali decu. ČINJENICA: To uopšte nije istina. Sekundarna neplodnost češća je nego primarna.

4. MIT: Ako usvojite bebu, zatrudnećete. ČINJENICA: Većina neplodnih parova dobila je ovakav savet od rođaka i prijatelja s pričom o nekom drugom neplodnom paru koji je nakon usvajanja ostvario trudnoću. Ali, istraživanja pokazuju da je stopa začeća nakon usvajanja jednaka za parove koji su usvojili i za one koji to nisu uradili (oko 5 posto). Radi se o tome da češće čujemo priče o onim parovima koji su ostvarili trudnoću nakon usvajanja deteta, a one koji to nisu uglavnom se ne spominju.

5. MIT: Suprug/a će me ostaviti ako ne možemo da imamo dete. ČINJENICA: Opet ponavljamo činjenicu da neplodnost nije samo problem žene u vezi/braku.

Kvalitetni partnerski odnosi i stabilnost veze/braka više zavise od toga koliko svaka strana pojedinačno ulaže u međusobne dobre odnose, odnosno o tome koliko su usklađene vaše želje, potrebe i očekivanja, a manje o činjenici da li imate ili nemate dece.

Rešavanje problema neplodnosti može biti fizički, emocionalno, a često i finansijski vrlo zahtevno i možda nećete imati dovoljno vremena i snage za druge životne i poslovne obaveze, zbog čega se možete osećati napeto i uznemireno.

Zbog toga je važno na vreme potražiti stručnu pomoć bračnog terapeuta ili osoba koje vam mogu pružiti podršku. Zajedničko suočavanje s problemom neplodnosti može postati još jedna prilika za jačanje partnerskih odnosa jer zajedničkim snagama pokušavate doći do zajedničkog cilja, do svog deteta.

6. MIT: Možda vam Bog želi reći da niste stvoreni da budete roditelj. ČINJENICA: Ovakve izjave neplodne parove koji su vernici obeshrabruju i bole jer se na taj način pretpostavlja da su nekim svojim postupcima to i zaslužili.

Svetska zdravstvena organizacija neplodnost je proglasila bolešću 1997. godine. To nije Božja volja, o čemu svedoče brojni primeri iz života.

Isto kao što ćete otići kod lekara da potražite pomoć u slučaju da imate npr. slomljenu nogu ili kamen u bubregu, i za neplodnost možete da potražite lekarsku pomoć jer danas postoje brojne metode lečenja.

7. MIT: Problem je u tvojoj glavi – ako se opustiš i ne misliš na to, zatrudnećeš. ČINJENICA: Istina je da preveliki stres može poremetiti ravnotežu hormona u telu pa tako i menstrualni ciklus, ali ova tvrdnja celi problem neplodnosti stavlja na teret ženi. Činjenica je da se u trećini slučajeva radi o muškom faktoru neplodnosti.

U oko 17 posto slučajeva radi se o udruženom faktoru neplodnosti, što znači da su neke od poteškoća prisutne u oba partnera, a u oko 19 posto slučajeva radi se o tzv. idiopatskoj neplodnosti kod koje se u partnera ne može pronaći uzrok neplodnosti. Činjenica je da i sama neplodnost uzrokuje stres i uznemirenje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs