Obavezno pročitajte

Naučno otkriće: Pronađen vitamin koji sprečava spontane pobačaje i defekte

Samo jedan vitamin može pomoći da se spreči razvoj urođenih mana kod embriona i beba, a on ujedno osigurava i zdravu trudnoću, otkrili su australski naučnici. To je vitamin B3
Trudnoća
16:56h Autor:
Foto: Profimedia

Naučnici kažu da je ovo otkriće jedno od najvažnijih u području istraživanja trudnoće i njihova saznanja transformisaće način na koji se zdravstvo brine o budućim majkama. Australijski naučnici istraživali su 12 godina zašto se neka deca rađaju s defektima srca, bubrega ili kičme.

 

Nije kasno: Roditi u 30-tim može vam produžiti život

 

Otkrili su da vitamin B3, kojeg inače ima u povrću i mesu, može lečiti molekularne deficijencije koje zaustavljaju rast organa embriona kao i beba da se ispravno razviju u materici.

 

"Ovo ima potencijal da se značajno smanji broj spontanih pobačaja i urođenih mana kod beba širom sveta. Ove reči ne govorim olako", ispričala je biomedicinska istraživačica profesorka Seli Danvudi sa Instituta Viktor Čang u Sidneju.

 

Svaka četvrta žena u proseku doživi spontani pobačaj, dok se godišnje rodi oko 7,9 miliona beba s ozbiljnim urođenim manama. Svake godine umre oko 3,3 miliona dece do pet godina upravo zbog urođenih mana, najviše srčanih, koje zahvataju svaku stotu bebu.

 


 

Njihova istraživanja pokazala su da je dodavanje vitamina B3 u ishranu trudnim miševima potpuno sprečilo i spontane pobačaje i defekte, a bebe su rođene savršeno zdrave, piše Sky News.

 

Istraživači kažu da je sledeći korak razviti test koji će identifikovati koje su žene pod najvećim rizikom da imaju bebu s urođenom manom i potom da im se osigura dovoljna količina vitamina B3.

 

"Verujemo da je ovo veliko otkriće i sigurno će biti jedno od najvećih australijskih medicinskih dostignuća. Vrlo je retko pronaći problem i osigurati rešenje u isto vreme. To je zapravo dvostruko otkriće", rekao je profesor Robert Grejem, izvršni direktor instituta na kojem je sprovedeno istraživanje.

 

Šta je HELLP sindrom i kako se leči: Opasno stanje za vreme trudnoće!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs