Žene moraju da znaju

Simptomi vanmaterične trudnoće: Pamtite ovo, može da vam spasi život!

Neki od stimptoma slični su zdravoj trudnoći, ali neki se bitno razlikuju i upućuju da nešto nije u redu
Trudnoća
15:34h Autor:
Simptomi vanmaterične trudnoće: Pamtite ovo, može da vam spasi život!
Foto: Shutterstock

Normalna trudnoća počinje tako da oplođena jajna ćelija prolazi kroz jajovod do materice, usadi se u njen zid i počinje da raste. Komplikacije nastaju ako se oplođeno jajašce usadi u drugom delu šupljine i to je ono što se naziva vanmaterična trudnoća.

Ovo stanje najćešće se javlja nakon infekcija ili bolesti. Jajašce se u ovom slučaju može usaditi i početi da raste izvan šupljine - u jajovodu, jajniku, grliću materice ili zidu trbušne šupljine.

Naziv vanmaterična trudnoća ne odgovara u potpunosti stvarnom stanju, s obzirom na to da se ona može dogoditi u blizini maternice ili u materici, kanalu grlića. Tačniji naziv bio bi ektopična trudnoća.

Stanja koja mogu da uzrokuju vanmateričnu trudnoću

Najčešći razlog nastanka komplikacija pri oplođivanju su oštećenja jajovoda. Ukoliko su jajovodi oštećeni, oplođena jajna ćelija teško će prolaziti kroz njega i verovatno se usaditi u jajovodu. Nedovoljno razvijena ili iskrivljena materica takođe može da stvara probleme.

Simptomi povišenog testosterona kod žena: Ako se ne leči, posledice su opasne!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Osim toga, ovakvu trudnoću mogu da izazovu sledeće pojave:

- Infekcije - tu najćešće spadaju hlamidija i gonoreja

- Polne bolesti

- Upala karlice

- Endometrioza koja stvara ožiljke na tkivu ili oko jajovoda

- Operacije na jajovodu

- Veštačka oplodnja

- Pušenje

Simptomi koju mogu da ukazuju na vanmateričnu trudnoću

Prvi simptomi vanmaterične trudnoće biće isti kao i kod pravilne trudnoće. Prvo će doći do izostanka menstruacije, jutarnje povraćanje, osetljivost na mirise i ukuse, slabost i oticanje zglobova.

Prvi simptom melanoma: Ove promene na koži su opasne, najčešće se javljaju tokom leta!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Moguće je da se radi o ektopičnoj trudnoći ako osećate sledeće simptome:

- Strašan bol u donjem delu stomaka, ramenima i leđima

- Oštar bol koja izaziva padanje u nesvest

- Intenzivan rast telesne temperature

- Ubrzan rad srca

- Potreba za povraćanjem

- Krvarenje - neće se pojavljivati u ranom dobu trudnoće

Znakovi obično počnu da se pojavljaju 2 do 3 nedelje nakon izostanka menstruacije, a nekada i kasnije. Ukoliko imate navedene simptome i sumnjate na komplikacije s vašom trudnoćom, odmah se obratite ginekologu.

Lečenje vanmaterične trudnoće

Ova vrsta trudnoće ne može da se "popravi", odnosno, ne može da pređe u normalnu trudnoću. Ukoliko se oplođeno jajašce usadilo u jajovod, to može da uzrokuje pucanje kanala i ozbiljna oštećenja koja uključuju krvarenje, što može da bude smrtonosno.

Sigurni znakovi da imate alergiju na sunce: Ove namirnice spasavaju i kožu, i kosti!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vaš ginekolog uradiće testove krvi koji će pokazati nivo hormona trudnoće (hCG). Ako se nivo tog hormona ne udvostručuje svaka dva dana, kako bi trebalo u slučaju zdrave trudnoće, to može da ukazuje na problem. Ne mora nužno da ukazuje na vanmateričnu trudnoću, već samo na komplikacije sa jajašcem.

Uz test krvi izvodi se i ultrazvučni pregled, koji će pokazati gde se nalazi oplođena jajna ćelija. U slučaju opasnosti, ginekolog će izvesti hitan tretman uklanjanja jajne ćelije, odnosno kiretažu. Kada se uoči nakon nekoliko nedelja, operacija je neminovna.

Mogućnost ponovnog začeća

Vanmaterična trudnoća može da se dogoditi i ako nemate nijedan od navedenih uzroka. Dalji rad na detetu može biti otežan ako je prvu trudnoću zakomplikovala upala, infekcija ili drugi od navedenih uzroka. Vaš ginekolog najbolje će znati da vam kaže ako i kada možete ponovo da radite na oplođivanju jajne ćelije.

Najčešće je potrebno barem 3 meseca, ali to zavisi od komplikacija i situacije, ali plodnost je moguća i nakon prekinute trudnoće: Ipak, velika je verovatnoća da će začeće biti teže, a postoji i šansa da će i sledeća trudnoća takođe biti vanmaterična.

Prvi simptomi Alchajmera: Ovih 10 znakova morate ispravno da prepoznate!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs