Ginekolog upozorava

Polne bolesti koje svako može da dobije: Čak i ako koristite kondom!

Prezervativ kod ovih bolesti nema nikakav efekat
Ljubav
14:14h Autor:
Polne bolesti koje svako može da dobije: Čak i ako koristite kondom!
Foto: Profimedia

Osnovni zadatak prezervativa jeste da spreči prenošenje semena, čime se osim neželjene trudnoće, može sprečiti i prenošenje brojnih polnih bolesti.

Ali, postoje i polno prenosive bolesti kojima se je moguće zaraziti i uz upotrebu kondoma! Problem je u tome što se ne prenose sve polne bolesti preko semena. Preciznije, kod bolesti koje se mogu preneti i preko kože, prezervativ neće delovati.

Zbog toga je, ako ste seksualno aktivni, važno redovno se testirati čak i ako praktikujete siguran seks. Neke polno prenosive bolesti, ako se ne leče, mogu da imaju ozbiljne posledice po zdravlje, poput neplodnosti i raka.

Evo 4 najčešće bolesti kojima možemo da se zarazimo i kada koristimo prezervativ!

1. Genitalni herpesAko se lezija herpesa nalazi na delu prepona ili bilo kojeg genitalnog dela koji nije prekriven kondomom, može doći do prenošenja herpesa preko te nezaštićene lezije. Lečkari preporučuju apstinenciju kada imate vidljivo izbijanje herpesa (tada se herpes najlakše može preneti), ali treba imati na umu da se herpes može preneti i kada nema vidljivih simptoma.

"Prezervativ nije dovoljna zaštita ni kod herpesa tipa 2, odnosno genitalnog herpesa, ni kod herpesa tipa 1, odnosno oralnog herpesa za koji se nedavno otkrilo da se može preneti i polnim putem. U zavisnosti od stadijuma bolesti koji se može menjati, genitalni herpes može biti manje (kada nema vidljivih simptoma) ili izrazito zarazan (kada su na koži vidljivi mehurići)", ističe ginekolog dr Silva Babić.

6 sigurnih znakova govore: Imate polno prenosivu bolest!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

2. HPVHumani papiloma virus je najuobičajenija polno prenosiva bolest i ako ste seksualno aktivni, velika je verovatnoća da ćete u nekom trenutku života biti izloženi HPV-u. Neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati genitalne bradavice, ali neki nemaju nikakve vidljive spoljašnje simptome, zbog čega mnogi ljudi ni ne znaju da imaju HPV. I ako ne postoje bradavice, HPV se može preneti preko kože. Neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati i rak grlića maternice, a iako postoje dokazi da korišćenje prezervativa smanjuje rizik od ove vrste kancera, ne postoje čvrsti dokazi da kondom sprečava prenošenje HPV-a.

"Kod HPV-a, kao i kod herpesa, može se dogoditi da osoba godinama boluje bez ikakvih simptoma i da ni ne zna da je bolesna, ali može da prenese bolest partneru", upozorava dr Silva.

3. Stidne vašiStidne uši nisu više tako uobičajena bolest, s obzirom na poboljšanje socijalnog standarda i higijene. Stidne vaši polažu jajašca i žive u stidnim dlakama, što znači da u slučaju njihova postojanja prezervativ neće biti od nikakve pomoći.

"Stidne vaši najviše se nalaze na stidnim dlačicama, a mnogo manje na polnom organu", dodaje ginekolog.

4. SifilisSifilis se manifestuje kao čvrsta, okrugla i obično bezbolna rana, odnosno čir. Kako i kod herpesa, prezervativ štiti u zavisnosti od toga gde se rana nalazi. Upotreba kondoma smanjuje rizik od prenošenja i može pomoći ako je čir prekriven prezervativom, ali ako se nalazi na delu penisa koji nije zaštićen, može se preneti.

Naravno, bilo kakva efektnost kondoma garantovana je samo ako upotrebljavate odgovarajuće, i to na pravilan način.

Znakovi da ste se zaraženi opasnom bakterijom: Širi se svuda po telu, izaziva neplodnost!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs