Umiljata, mazna i odana

Upoznajte kraljevsku mačku: Zašto deci treba da nabavite baš ovog ljubimca!

Egipatski mau ne voli samoću, nego traži društvo i pažnju
Ljubimci
20:28h Autor:
Foto: Thinkstock

Egipatski mau jedna je od najstarijih mačjih vrsta na svetu i smatra se direktnim potomkom mačaka koje su kraljevski živele u palatama drevnih faraona.

 

Stari Egipćani najpoznatiji su mačkoljupci koji su ove životinje smatrali svetim. Arheološki ostaci stari više od 3.000 godina jasno pokazuju da je mačka u hramovima bila oličenje boginje rata Bast, a kod kuće ljubimica sa statusom člana porodice.

 

Iako nema dovoljno naučnih dokaza da je legendarna egipatska kraljica Kleopatra imala ovakvu mačku, to se smatra verovatnim. Zanimljivo je da Kleopatru često upoređuju sa mačkom zbog lepote, inteligencije i misterioznosti.

 

Ovo su tri karakteristike mačke Egipatski mau koje je izdvajaju od ostalih mačaka:

 

Mačka može da vidi zle duhove u kući: Ako se ovako ponaša, čuvajte se!

 

 

1. Kraljevski pedigre

 

Egipatski mau veoma je cenjena čistokrvna pasmina čiji su preci lovili miševe po hodnicima faraonskih palata. I današnji primerci ove vrste dobri su lovci i jako vole da se igraju na bilo koji način nalik lovu. Premda je vrlo aktivna, zaigrana i okretna (na glasu je kao najbrža kućna mačka koja može da juri do 50 kilometara na sat), ova maca izuzetno je privržena vlasniku i odana porodici sa kojom živi.

 

2. Inteligentna, mazna i druželjubiva

 

Egipatski mau ne voli samoću, nego traži društvo i pažnju. Jako voli da se mazi i dobro se slaže s decom. Osim umiljatosti, poseduje izuzetnu inteligenciju, ali i neobičan temperament.

 

3. Tačkasta lepotica svilenkastog krzna

 

Ova graciozna maca velikih zelenih očiju privlači poglede i prelepim tačkastim krznom srebrne ili bronzane boje. Tačke različitih oblika i veličina nepravilno su "razbacane" po krznu, pa egipatski mau izgledom pomalo podseća na divlju mačku. Egipatski mau otporna je vrsta dobrog zdravlja, a zbog kratke dlake lako ju je negovati.

 

Ljubimci vas uče važnoj lekciji: Ovu greška ljudi stalno prave, ali psi nikada!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...