Obratite pažnju

Strašna legla bakterija koja verovatno nikada ne čistite: Opasno po zdravlje!

Istraživanje je pokazalo da je 30 odsto ručki tuša pozitivno na mikrobakteriju avium, bakteriju koja može uzrokovati infekciju pluća, ali i druge vrste mikroba
Enterijer
22:24h
Strašna legla bakterija koja verovatno nikada ne čistite: Opasno po zdravlje!
Foto: Shutterstok

Svima je jasno da ne možemo stvoriti sterilno okruženje, niti bi trebalo (zbog onih dobrih bakterija od kojih imamo koristi). Ali ako već morate da birate da li ćete živeti s manje ili više njih, ne morate da budete posebno opsednuti čistoćom kako biste znali odgovor na to pitanje.

Upravo zato vam ukazujemo na mesta u vašem domu koja se mogu pretvoriti u prava izvorišta mikroba ako se ne čiste redovno, a to je najčešće i slučaj.

Višekratne torbe za trgovinuLjudima sve više prelazi u naviku da u prodavnice nose vlastite višekratne torbe, ali koliko vas ih zapravo i čisti? Jedno istraživanje je pokazalo da to baš nikada ne čini čak 97 odsto ljudi. Oko 50 odsto testiranih torba imalo je na sebi koliformnih bakterija (fekalnih), a 12 odsto ešerihiju koli. Mnogi od njih u tim istim torbama nosi i ručak na posao, prenosi knjige i odeću, pa je pranje posle upotrebe dobar način da sprečite kontaminiranje hrane.

OVDE preuzmite recept za pravljenje napitka protiv ešerihije koli.

Ručke tuša

Verovatno svi uživaju u tuširanju, ali ne i u pranju s bakterijama. Ako ručku tuša niste nedavno oprali, upravo se to i događa. Istraživanje je pokazalo da je 30 odsto ručki tuša pozitivno na mikrobakteriju avium, bakteriju koja može uzrokovati infekciju pluća, ali i druge vrste mikroba. Neki mikrobi otporni su na hlor, pa je tuš bolje prati tako da ga na neko vreme potopite u razređeno alkoholno sirće i nakon toga istrljate starom četkicom za zube. Plastične ručke su se pokazale pogodnijim za razvoj bakterija, pa bi oni slabijeg imunog sistema to trebalo uzeti u obzir.

OVDE saznajte kako da uklonite neprijatan miris iz frižidera.

Tastaturu kompjuteraVerovatno vam je već poznato da je radni sto jako prljav, a tastatura pet puta zagađenija od WC školjke. Kod čišćenja, prvo eliminišite nečistoće i mrvice usisavačem, a zatim prebrišite maramicom ili pamučnom krpicom koju ste prethodno potpoili u razređeni deterdžent za suđe ili alkohol. Na isti način prebrišite i miš, kao i daljinski upravljač.

Draperija

One mogu nepomično visiti, ali zastori i zavese su magnet za prašinu, grinje, dlake kućnih ljubimca, plesan… Ako neko u vašem domu pati od alergija, redovno čišćenje zavesa i zastora je neophodno. U zavisnosti od vrste materijala, posao će obaviti vaša veš mašina.

OVDE saznajte kojih osam navika krasi ljude koji ne moraju da sređuju kuću baš svaki dan!

Kante za smećeUzimajući u obzir da je kuhinja prljavija čak i od kupatila, nije ni čudo da su kante za smeće carstvo mikroba. Čak i ako redovno iznosite smeće (čemu se toplo nadamo), sama kanta dolazi u dodir s prljavštinom, starom hranom, sirovim mesom, trulim voćem i povrćem… Čistite ih barem dvaput mesečno kako biste sprečili širenje mikroba poput ešerihije koli, salmonele, trihinoze i sličnog. Manje možete stavljati u mašinu za pranje suđa, a veće perite vrućom vodom i antibakterijskim sredstvom u kadi ili tuš kabini. Nakon toga ne zaboravite da operete i kadu/tuš kabinu.

Kućni otirači

Na gotovo 100 odsto đonova na cipelama mogu se pronaći tragovi fekalnih bakterija. Razmislite koliko ih je prešlo preko vašeg praga otkad ste zadnji put oprali otirač. Najlakši način pranja je da ih uz malo sapunice operete u mašinama za pranje tepiha u autopraonicama. Prije nego ih opet stavite u upotrebu neka se dobro osuše na zraku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs