zdravlje na prvom mestu

7 NAJZDRAVIJIH SOBNIH BILJAKA: Nauka je potvrdila OVE neverovatne moći!

Sobne biljke mogu biti dobre za vaše zdravlje - čak je i NASA potvrdila zdravstvene koristi posedovanja određenih vrsta u vašem domu. Koje su najbolji izbor?

Enterijer
Autor:
7 NAJZDRAVIJIH SOBNIH BILJAKA: Nauka je potvrdila OVE neverovatne moći!
Foto: Shutterstock

Vršenjem fotosinteze, biljke uklanjaju ugljen-dioksid iz vazduha i proizvode kiseonik. Takođe mogu da apsorbuju toksične hemikalije iz vazduha.

Biljke povećavaju nivo kiseonika u vašem domu, što bi potencijalno moglo da pomogne u smanjenju glavobolje, poboljšanju koncentracije i opšteg raspoloženja.

Takođe povećavaju vlažnost u vašoj kući, što bi potencijalno moglo pomoći u ublažavanju suvoće kože.

Briga o sobnim biljkama može biti od koristi i za vaše mentalno zdravlje. Ovih sedam vrsta su odličan izbor za dom.

Spatifilijum

Ovu biljku je lako uzgajati – tako da je pogodna za početnike koji sumnjaju u svoju sposobnost da održe kućne biljke u životu.

Brojne studije sugerišu da je odlična i za kvalitet vazduha u vašem domu. Studija objavljena u decembru 2021. je sugerisala da su stafifilijumi pomogli u uklanjanju CO2 i formaldehida iz vazduha.

Držite je van domašaja dece i kućnih ljubimaca. Biljka sadrži kalcijum oksalat, supstancu koja može da iritira želudac i respiratorni trakt ako se konzumira u velikim količinama.

Odgovara joj srednje do slabo osvetljenje, ali je veća verovatnoća da će cvetati na jakom, indirektnom svetlu. Nemojte je preterano zalivati, ali održavajte zemlju vlažnom.

Zlatna puzavica

Još jedna biljka koja se lako održava. Zbog listova u obliku srca izgleda lepo, a poznata je i po tome što je prirodni prečišćivač vazduha. Na primer, jedna studija, objavljena u julu 2017. sugeriše da može efikasno smanjiti nivo ozona u zatvorenom prostoru.

Imajte na umu da sadrži oksalat, otrovan za kućne ljubimce ako se proguta. Ova biljka koja ne zahteva mnogo održavanja i takođe je dobar izbor za ljude koji možda nemaju navike zalivanja.

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan je višegodišnja biljka poznata po dugim, uskim, kaskadnim listovima, koji podsećaju na paukove noge. Poznata je po tome što apsorbuje štetne toksine iz vazduha.

Lako se održava i uzgaja, a preferira umereno do jako indirektno svetlo. Osim toga, ako ste tip koji zaboravi da zalije biljku, ne brinite. Pustite da se gornji centimetar zemlje osuši između zalivanja.

Sanseverija

Ova biljka ima visoke zelene listove, poput mača, koji su graciozni i elegantni. A gajenje sanseverije u vašem domu takođe vam može pomoći da malo lakše dišete: uključena je među biljke u NASA studiji koje su uklanjale toksine iz vazduha.

Preferira toplije temperature, pa je stavite na toplo mesto u svom domu. Jarko indirektno svetlo joj najviše prija, ali je smestite je senoviti ugao i tamo bi trebalo da bude sasvim dobro (iako će da raste malo sporije). Neka se zemlja osuši između zalivanja.

Sobni bršljan

Često vidite bršljan na otvorenom, ali je i sobna verzija korisna. Studija objavljena 2015. godine pokazala je da je ova biljka bila uspešna u snižavanju nivoa ugljen-dioksida i formaldehida u vazduhu u laboratorijskom okruženju. Ali pazite na svoje kućne ljubimce – bršljan je toksičan za mačke i pse.

Jarko indirektno svetlo je pravo mesto za bršljan. Koristite saksiju sa dobrom drenažom i dobro zalivajte bršljan, ali onda ostavite da se zemljište osuši pre nego što ga ponovo zalijete.

Dracena (Ženski zmaj)

Elegantna biljka sa dugim listovima takođe može pomoći u uklanjanju nekih toksina iz vazduha, prema ranije pomenutoj studiji NASA-e. Ali kao i neke druge biljke, ova biljka je toksična za životinje, pa imajte na umu svoje krznene prijatelje kada joj pronalazite mesto.

Ova biljka ne zahteva mnogo nege, ali je dobra ideja izbegavati stavljanje na direktno svetlo. Trebalo bi da cveta na srednjem, indirektnom svetlu. Neka se zemlja malo osuši između zalivanja.

Fikus

NASA studija iz 1989. sprovedena je u laboratoriji, a ne u stvarnom okruženju, ali novija studija, objavljena 2017., postavila je nekoliko biljaka iz roda fikusa, u „pravu“ zgradu. Naučnici su otkrili da su biljke bile efikasne u uklanjanju toksina iz vazduha u ovom stvarnom okruženju.

Možete uzgajati fikus u domu, na terasi ili verandi. Dobro će rasti na suncu ili u senci i tolerantni su na sušu, ali uverite se da tlo može dobro da se drenira.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs