pogledajte

MARINA ABRAMOVIĆ JE RAZMISLILA 30 SEKUNDI PRE NEGO ŠTO JE KUPILA OVU KUĆI: Ovo je razlog! (FOTO)

Kuća Marine Abramović savršeno je mesto za jednog od najuticajnijih umetnika današnjice

Enterijer
Autor:
MARINA ABRAMOVIĆ JE RAZMISLILA 30 SEKUNDI PRE NEGO ŠTO JE KUPILA OVU KUĆI: Ovo je razlog! (FOTO)
Marina Abramovič, Foto: Profimedia

Marina Abramović nije obična žena, pa samim tim nisu obična ni mesta u kojima živi. Ima ih više, a mi smo ovog puta odabrali njenu oazu u Malden Bridžu, u saveznoj državi Njujork. Ova oblast koja se graniči sa Masačusetsom poznata je po živopisnoj prirodi i savršeno je mesto za jednog od najuticajnijih umetnika današnjice.

‒ Trebalo mi je trideset sekundi da odlučim da kupim ovo imanje – otkrila je. Bilo je to 2007. godine.

Posmatrana iz vazduha, kuća ima oblik zvezde. To nije slučajno. Vlasnica objašnjava da je za to krivo – mesto rođenja. Odrasla je u komunističkoj zemlji, a simbol takvog društvenog uređenja upravo je zvezda. Sertifikat koji je dobila po rođenju, kaže. I njen američki dom zove se, pogađate, Star House.

Šuma, reka u blizini, stara zdanja u obližnjim istorijskim gradićima, mir...

‒ Kuća ima neku posebnu energiju. Ovde se odmaram, opuštam i pronalazim inspiraciju za svoje projekte.

Zdanje je polovinom devedesetih napravljeno prema projektu uglednog njujorškog arhitekte Denisa Vedlika. Kada je kupila kuću i rešila da je rekonstruiše, Marina ga je pozvala u pomoć. Ubrzo su našli zajednički jezik. Želela je potpuno bele zidove i plafone, više prostora, manje detalja, a neke od antikviteta i komada nameštaja pronašla je u okolnim mestima.

Čim kročite u njeno utočište obasuće vas snopovi prirodne svetlosti. Sve je od prirodnog materijala, a drvo dominira, kako kao osnovni građevinski materijal, tako i u prostorijama. Postoji i kutak za “rekonekciju” ‒ drvena koliba u delu dvorišta među drvećem. Tu je i bazen, okružen mirisnim biljem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs