saznajte više

NAJPOPULARNIJI STILOVI UREĐENJA ENTERIJERA U 2021. GODINI: Da li i vi volite neutralnu paletu boja? (FOTO)

Odabir stila za dizajn enterijera ponekad se čini kao težak zadatak, osim što je težak odabir još u cijelu priču treba dodati i činjenicu da postoji pregršt stilova za uređenje doma

Enterijer
Autor:
NAJPOPULARNIJI STILOVI UREĐENJA ENTERIJERA U 2021. GODINI: Da li i vi volite neutralnu paletu boja? (FOTO)
Instagram / emilyslotte, Foto: Instagram / emilyslotte

Iako zasigurno ne očekujemo da će se iko ograničiti na jedan stil dizajna enterijera, poznavajući koji su stilovi privlačni, a koji ne, olakšaće odabir svakoga ko je u procesu uređenja doma. U nastavku donosimo najpopularnije stilove za uređenje enterijera u nadi da ćemo vam olakšati finalnu odluku.

MINIMALISTIČKI STIL

Minimalistički stil dizajna enterijera favorizuje čiste i jednostavne linije kao i neutralnu paletu boja. Naglasak se stavlja na elegantnoj i jednostavnoj arhitekturi. Što se tiče preteranog ukrašavanja ili neobičnih ukrasa oni nisu poželjni. Raspored prostora je najčešće otvoren i prozračan, a svaki predmet ili komad namještaja ima svoju funkciju ili estetsku svrhu. Materijali koji se najčešće koriste su beton, drvo i kamen. Ovaj stil savršen je za one koji svoj dom žele učiniti jednostavnim, a funkcionalnim. Odlična stvar kod minimalističkog stila jest što se uvek vrlo dobro može uklopiti s drugim stilovima.

INDUSTRIJSKI STIL

Industrijski stil često je karakteriziran lokacijom. Preuzima značaje stanova ili skladišta koje pronalazimo u urbanim i industrijskim područjima. Industrijski stil karakterišu „sirove“ završne obrade poput izložene cigle, neobrađenog metala i drva. „Sirove“ završne obrade često uključuju i vidljive plafonske grede, metalna ili izložena rasvetna tela i čelične okvire prozora. Nameštaj koji je specifičan za ovaj stil je obično funkcionalan i dekorativan. Kao i kod većine stilova boje koje prevladavaju su neutralne boje, a ovaj stil se sjajno s crno-bijelom fotografijom ili apstraktnom umetnošću.

SAVREMENI STIL

Savremeni stil, odnosno savremeni domovi su aktuelni u svakom smislu reči. Oni obično prihvataju popularne trendove i spajaju različite stilove. Iako će se ideja savremenosti menjati kroz svakih nekoliko godina, sigurno je da ćete u svakom savremenom domu pronaći mešavinu kultnog dizajnerskog nameštaja, savremene umetnosti i modernog nameštaja. Savremeni stil karakteriše neutralna paleta boja, a najčešće dekoracije su zaobljeni vajarski predmeti, poput posuđa, koji su smešteni u središtu pažnje. Materijali koji će se najčešće pronaći u ovom stilu su mermer, beton i teraca kao i oni karakteristični za kupatilo i kuhinju.

SEOSKA KOLIBA

Country cottage dizajnerski stil je nastao pod uticajem francuskih provincija koje se nalaze van glavnih gradova. Karakteristike ovog stila su zemljani tonovi, a takođe je karakteristično i drvo. Motivi drva uobičajeni za ovaj stil, samim time možemo videti na primer , vrata ili izložene plafonske grede u domovima. Osim drva, možemo pronaći materijale poput kamena. Kada govorimo o dekoracijama neizostavno je sveže rezano cveće. Country cottage snažno se oslanja na estetiku seoske kuće. Nameštaj je najčešće „starinski“ odnosno rustičan, uobičajene su i cvetne tkanine i tkanine s dezenom.

Koji stil se vama najviše dopada, podelite sa nama u komentarima, voleli bismo da čujemo šta mislite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs