uKLONITE MIRIS DUVANA

Vaš dom će ponovo mirisati na sveže: Evo kako da uklonite neprijatan miris duvana iz svih delova nameštaja!

Miris cigareta je, nakon što se uvuče u zavese, odeću, zidove, tepihe i nameštaj, veoma teško ukloniti iz kuće. Donosimo nekoliko prirodnih načina kako da ga se rešite.

Enterijer
Autor:
Vaš dom će ponovo mirisati na sveže: Evo kako da uklonite neprijatan miris duvana iz svih delova nameštaja!
Foto: Shutterstock

Za početak, koji god deo da čistite, nakon što završite, uradite sledeće:

Otvorite širom prozore

Nabavite prečišćivač vazduha te ga držite upaljenim nekoliko dana.

Bocu sa raspršivačem napunite esencijalnim uljem (limun ili lavanda) te naprskajte nameštaj, unutrašnjost ormara i tepihe.

Dalje, pojedini delovi vašeg doma važe za najveće sakupljače neprijatnog mirisa cigareta. Saznajte kako da na najefikasniji način očistite svaki od njih.

Tepih

Veću količinu sode bikarbone pospite po tepihu i stazama. Ostavite da odstoji dvadesetak minuta, pa usisajte. Soda će ukloniti neprijatan miris i iz najdubljih delova tepiha.

Ako se u vašem domu godinama konzumiraju cigarete, verovatno ćete ovo morati ponoviti nekoliko puta.

Zidovi

Osim dugotrajnog mirisa, dim će ostaviti i žućkastu nijansu na zidovima. Da biste se rešili i jednog i drugog, nakvasite krpu univerzalnim sredstvom za čišćenje i pređite preko svih zidova. Naravno, pre toga uradite test na manjem delu zida kako biste bili sigurni da čišćenjem nećete oštetiti boju na zidovima.

Zatim, pomešajte jednake delove alkoholnog sirćeta i vode, nanesite na krpu pa još jednom pređite preko svih zidova. Ako i dalje osećate miris cigareta, razmislite o ponovnom krečenju.

Tapacirani nameštaj

Primetićete da se sa tapaciranog nameštaja najteže i najsporije uklanja miris cigareta. Možete ga prebrisati alkoholnim sirćetom razblaženim u vodi ili posuti sodom bikarbonom, sačekati 24 sata pa detaljno usisati.

Ukoliko ni ovi trikovi ne izvuku do kraja miris duvanskog dima, najbolji savet bi bio da potražite pomoć profesionalnih čistača koji će posao uraditi na najbolji mogući način.

(Stil.kurir.rs/Minimagazin)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs