Mnogim domaćicama ništa nije logičnije od toga da vruć tiganj sklonimo sa šopreta i ubacimo u sudoperu punu hladne vode. Zar nije lakše očistiti masnoću i zagorele delove dok je sve to još vruće?
Zapravo je obrnuto. Ništa nije lošije za tvoje posuđe nego da ga vruće uronite u hladnu vodu ili stavite ispod mlaza vode. Kad dodamo vodu u tiganj dok je još vruć, to će pomoći da se zapečeni delovi omekšaju, ali voda škodi tiganju. Bolje je ostaviti da se malo ohladi, pa tek onda oribati i oprati.
Zašto je loše potopiti vruć tiganj u vodu?
Jeste li nekad imali lonac ili tiganj koji su se ljuljali na šporetu i nikako da ih postavite tako da sasvim ravno leže na ringli? Takvo posuđe se iskrivilo jer je pretrpelo temperaturni šok - a to se događa kad vruć tiganj uronite u hladnu vodu.
Ako temperaturu tiganja naglo spuštamo, može se dogoditi da se iskrivi ili čak napukne. Osim toga, tempreaturni šok uzrokovaće hladne i vruće tačke na tiganju i kasnije će se na njemu sve pržiti nejednako.
Kako prati kvalitetne tiganje?
Tiganje od nerđajućeg čelika treba ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi, a ako su na njoj tvrdi, zagoreli delovi, možete ih kasnije kratko potopiti u vodu s deterdžentom, a potom oprati na uobičajen način sunđerom. Uporne komadiće zagorele hrane možete sastrugati drvenom varjačom ili smesom sode bikarbone i vode.
Ako često hranu pripremate u teflonskom posuđu ili nekom drugom posuđu s neprijanjajućom površinom, očistićete ga još lakše. Ostavite da se tiganj ohladi na sobnoj temperaturi, a potom operite vrućom vodom i deterdžentom, i mekim delom sunđera koji ga neće oštetiti.
Najvažnije je zapamtiti da gusano (liveno) posuđe ne smemo potapati u vodu. Delove koji su zagoreli očistite toplom vodom, deterdžentom i kuhinjskim sunđerom, i odmah dobro obrišite. Zagorele delove koje ne možete da očistite sunđerom, možete da ostružete običnom kuhinjskom solju.
Rerna kao nova za tren oka: Uz pomoć ovog trika nestaju sve tvrdokorne masnoće bez poteškoća!