NOĆNA MORA RODITELJA

Plač, buđenje, vrištanje: Evo šta da uradite kako bi vaše dete mirno spavalo!

Ukoliko vaše dete noćima loše spava, vrišti i budi se na svakih sat vremena, uradite ovo i ne brinite

Porodica
10:29h Autor:
Foto: Profimedia

Veoma se često dešava, čak i deci koje inače dobro spavaju i već su stekla rutinu, da se u nekom trenutku pojave problemi. Bilo da im postane teže da uveče zaspe, ili, mnogo češće, da počnu iznenada da se bude noću uz intenzivan, dramatičan plač, kaže za BabyCentre, Debora Lin Dukejn, pedijatar i stručnjak za poremećaje sna kod dece, piše Yumama.com.


Postoji više uzroka iznenadnih noćnih buđenja ali jedan od razloga može biti "noćni teror", koji je veoma sličan mesečarenju, samo u mnogo dramatičnijem obliku. "Teror" je često povezan sa nedostatkom sna kod dece.

 

Kada se desi da se dete iznenda probudi noću uz dramatičan plač, potrebno je da odete do njega, ali nije poželjno da mu se obraćate ili da pokušate da ga umirite, jer može da se desi da vas dete odgurne i da se dodatno uznemiri, zbuni i dezorijentiše. Takođe, ne biste trebali da pokušavate da budite dete. Umesto toga, samo budite blizu i pazite da ono ne povredi samo sebe dok napad plača ne prođe.

 

Jedna čaša slane vode dnevno oporavlja ceo organizam: Savršena koža, lak san, nadutost će postati samo uspomena!

foto: Shutterstock

Drugi razlog za iznenadna buđenja uz plač mogu biti i noćne more ilikošmari. Kako raste kod deteta se razvija mašta, a situacije koje je doživelo u toku dana, pomešane sa imaginacijom, mogu mu dolaziti i u snove. Nakon što se dete porobudi jer je imalo košmar potrebno je da odete kod njega i da ga umirite.

 

Ako vam dete to traži, možete ostati uz njega dok ne zaspi ponovo. Ne brinite ukoliko dete ne bude želelo da razgovara o svom uznemirujućem snu. Često snovi nisu nešto što može da se objasni rečima, ali može da izazove neprijatno osećanje, kako kod odraslih tako i kod dece.

 

Još jedan od razloga, pogotovo kod dece koja inače nemaju probleme sa spavanjem, može biti bolest, skok u razvoju ili anksioznost zbog razdvajanja (mamin polazak na posao, polazak u jasle...). U tim slučajevima postoji nekoliko stvari koje možete da uradite.

 

Ove stvari odmah izbacite iz spavaće sobe: Feng Šui saveti za miran i kvalitetan san!

foto: Shutterstock

 

Ukoliko je u pitanju bolest, naravno, roditelji moraju da se postaraju da dete dobije adekvatnu negu.

 

Ako se radi o skoku u razvoju ili anksioznosti, prvo što treba da utvrdite je da li vaše dete generalno ima dovoljno sna u toku dana.

 

Iako zvuči kontradiktorno, suprotno mišljenju da će umorno dete pre zaspati, činjenica je da što dete manje spava u toku dana, teže će se uveče smiriti i mirno prespavati noć. Stoge je potrebno da budete dosledni u održavanju rutine, i bez preskakanja, svakodnevno stavljte dete da spava popodne. Takođe je potrebno da dete uveče bude u krevetu u vreme predviđeno za njegov uzrast.


Dodatni saveti

 

Šta god da utvrdite kao razlog, budite uz dete, neka ono zna i oseti da ste vi smireni, da ste tu i da je sve u redu i da može da nastavi da spava.

 

Razgovor svedite na minimum, a svetla ostavite prigušena. Ova situacija možda će se ponoviti nekoliko noći za redom, čak i nekoliko nedelja, ali važno je da se održava rutina spavanja, i problem će se vremenom rešiti.

 

Muči vas nesanica: Uz ove 3 namirnice imaćete miran san!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...