intelektualni razvoj dece

Prvih 5 godina su presudne: Evo kako da deca razvijaju intelektualne sposobnosti!

Učite decu različitim stvarima od malih nogu i pričajte sa njima

Vaše dete & vi 01.06.2019. - 11:44h Autor: Yumama.com
Foto: Shutterstock

Prvih pet godina detetovog života je ključno za njegov razvoj, te bi roditelji trebalo posebnu pažnju da usmere na komunikacija sa mališanima, ističu britanski stručnjaci.

 

Da li ste znali da je prvih 5 godina bebinog života krucijalno za njen razvoj učenja?

 

Eksperti tvrde da je ova faza poput temelja koji će osnažiti njihovo zdravlje, blagostanje, kao i smer razvoja i onog što će u budućnosti biti. Dakle, kako roditelji mogu pomoći da se ovaj temelj razvije?

 

Psiholog tvrdi: Ako roditelji govore ovu rečenicu, deca postaju manje empatična!

foto: Profimedia

Stručnjaci sa Univerziteta u Jorku su objavili studiju u kojoj su pokazali važnost reči koje dete sluša. U istraživanju je učestvovalo 107 mališana. Zahtevali su od svakog deteta da ispriča sve što mu se dogodilo u poslednja tri dana.

 

Prema rezultatima studije, česta komunikacija sa detetom će osnažiti i razviti neverbalne sposobnosi, naročito pri razumevanju brojeva, rasuđivanju i oblikovanju svesti.

 

Na kraju studije pokazalo se da je vrlo važna veza između kognitivnih sposobnosti i kvaliteta komunikacije odraslih sa njima, što je bazirano i na raznolikosti leksike i na broju upotrebljenih reči.

“Postoji korelacija između broja reči koje dete čuje dok je beba i njegovog verbalnog IQ-a”, ističe Lajz Eliod.

 

Dakle, ukoliko roditelj želi da pomogne detetu da bude pametnije, važno je da sa njim mnogo priča tokom prvih pet godina. Komunicirajte jednostavnim jezikom.

 

Možete poboljšati detetove intelektualne sposobnosti i uz čitanje knjiga. Na taj način ćete dete naučiti da dokuči osnove literature – da postoje slova, reči, strane, kao i to da ih čitate sleva nadesno. Pored toga, sa detetom ćete stvoriti zdravu, edukativnu i dublju povezanost

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs