Svaka domaćica zna da prilikom čišćenja i pripremanja namirnica za ručak može da naleti na određene "zamke" koje će joj ne samo otežati posao u kuhinji, već i pokvariti ukus hrane.
Zato, postoje trikovi koji će vam pomoći da izbegnete moguće neprijatnosti.
Čišćenje krljušti ribe
Ribu ćete lakše očistiti od krljušti ako oštricu noža uvaljate u so, a možete i celu ribu posuti solju. Na taj način ćete prekriti sluz i riba vam neće kliziti iz ruku.
Rešite se neprijatnog mirisa
Svi znamo koliko je riba zdrava i ukusna, ali njen miris prilikom prženja nije primamljiv. Zato na šporet stavite posudu s mešavinom vode i sirćeta da lagano isparava neko vreme.
Lepe, svetle dunje
Kad pripremate kompot ili pekmez od dunja, očišćene kriške odmah stavljajte u posudu s hladnom vodom u koju ste ulili malo vinskog sirćeta. Na taj način dobićete fino iseckano voće koje neće pocrneti.
Recite zbogom suzama dok seckate luk
Svi znamo koliko čišćenje luka može biti neprijatno zbog suza koje izaziva. Ali postoji jedan trik uz pomoć kojeg ćete sprečiti plakanje.
- Glavicu luka stavite u vrelu, potom u hladnu vodu i tek onda cekajte!
Fantastični trikovi koji sigurno pomažu: Ovako ćete usporiti truljenje banana!
Hleb pomaže da vam ulje ne prska
Ako primetite da pri prženju jela ulje mnogo prska, ubacite u njega komadić korice hleba, kako bi upila vodu. Spas može biti i u dodavanju malo soli.
Duža svežina limuna
Kako bi limun što duže ostao svež i sočan, čuvajte ga u kutiji napunjenoj piljevinom. Vodite računa da se u kutiji međusobno ne dodiruju.
Mali trikovi za savršene palačinke: Sjajni saveti za najlepše testo!
Sprečite raspadanje šljiva
S obzirom na to da se suve šljivepri kuvanju lako raspadaju, pre kuvanja ih držite potopljene u hladnoj vodi na oko dva sata.
Skidanje ljuske s badema
Bademe ćete najlakše očistiti od ljuščica ako ih “poparite” nad ključalom vodom, te brzo istisnete palcem i kažiprstom.
Ako želite da ih sameljete, dobro bi ih bilo malo prosušite u rerni.
Kako da bademi “ne beže”
Oguljeni bademi su glatki, te ih je teže iseckati jer beže pod prstima i pod nožem. Stoga ih pre seckanja pospite s malo šećera.