Banane su kod mnogih jedno od omiljenih voćki jer su bogate hranljivim materijama, pomažu kod varenja i daju osećaj sitosti.

Ali, neki ih izbegavaju jer prebrzo tamne, te postanu smeđe i gnjecave. Međutim, postoje određeni trikovi za koje mnogi ne znaju, a koji mogu i te kako da spreče njhovo tamnjenje.


Tri banane dnevno čine čuda za organizam: Evo šta se događa u telu kada ih pojedete!

shutterstock-1126432277.jpg
Foto: Shutterstock
  • Birajte banane koje nisu pakovane u kesicama jer u njima brže dozrevaju.
  • "Peteljke zamotajte u plastičnu foliju. Na taj način ćete usporiti dozrevanje", savetuje Dana Gunders, autorka kuhinjskog priručnika "Waste free Kitchen Handbook".
  • Obavezno ih odvojite od ostalog voća, poput jabuka i avokada jer i one proizvode etilen kao banane.
  • Ako primetite da jedna banana dozreva brže nego ostale, odvojite je i odložite negde kako ostale ne bi.

Nutricionista otkrila: Ukoliko imate dijabetes ili problema sa probavom treba da jedete samo ovakve banane!

(Stil.kurir)

Truljenje banana može da bude veoma brz proces, te je bitno da pravilnim održavanje sprečite tamnjenje ovog voća