Iskreno

Nastavnici iskreno: Roditelji, ovo nam je potrebno od vas kako bismo dobro vaspitali decu!

Želimo najbolje za svako dete i rado zadovoljavamo njihove potrebe i ispunjavamo želje. Zauzvrat, mi nećemo osuđivati vaše metode vaspitanja

Vaše dete & vi
Autor:
Nastavnici iskreno: Roditelji, ovo nam je potrebno od vas kako bismo dobro vaspitali decu!
Foto: profimedia

Učitelji i nastavnici su veoma važne osobe u životu vašeg deteta, te je veoma važno da sa njima izgradite dobar odnos – da budete "na istoj strani" i da se međusobno razumete i podržavate, piše Yumama.com

Šta je to što je nastavnicima važno i potrebno od strane roditelja kako bi odnos bio kvalitetniji, otkrio nam je upravo jedan prosvetni radnik.

1. Poverenje

Potpuno razumemo. Ostaviti dete nekome koga jedva poznajete, a verovati da će ono biti bezbedno i voljeno, nije sasvim jednostavno. Ali, mi volimo ono što radimo. Radimo to zato što volimo decu – vašu decu. Želimo najbolje za svako dete i rado zadovoljavamo njihove potrebe i ispunjavamo želje.

Zauzvrat, mi nećemo osuđivati vaše metode vaspitanja. Pričajte nam o dešavanjima u vašem domu i o tome koje uspešne metode vaspitanja vi primenjujete. Volimo da znamo kako žive naši učenici van učionice. To nam pruža mogućnost da se povežemo i sa vama i sa detetom i eventulano utvrdimo da li nešto propuštamo. Što smo povezaniji to će poverenje biti veće.

Znaci da dete odrasta u frustriranu osobu: Dr Rajović savetuje kako da problem sasečete u korenu!

2. Poštovanje

Vi ste detetu prvi i najvažniji učitelj. Ako želite da me vaše dete poštuje, ono će to najbolje naučiti od vas. Kada uđete u učionicu najbolje bi bilo da se oboje potrudimo da ostvarimo dobar kontakt očima, da se pozdravimo i ako je moguće proćaskamo. Mi ćemo takođe ukazati poštovanje ne samo vama, već i vašem detetu.

3. Komunikacija

Najbolje je da se dogovorimo da pričamo o svemu što je važno a u vezi je sa detetom. Ako se detetu dogodi nešto van škole to će uticati na sve ostalo. Kako se dete nosi sa stresnim situacijama je osnovi faktor odnosa između nas i deteta.

Pomenite svaku stresnu situaciju koja je mogla da ima uticaj na dete, možda je to selidba ili možda smrtni slučaj u porodici. Čak i kratak imejl o eventulanom psihičkom stanju vašeg deteta nam znači. To će nam pomoći da problem rešimo brže i efikasnije.

Zaustavite kmezavost kod dece: Ovo je pravi lek!

4. Otvorenost

Pitanja su uvek dobrodošla a i kritike. Ako se ne slažete oko nekih stvari koje mi primenjujemo, najbolje je da o tome razgovaramo.

Znam da je teško ali probajte da razumete da mi radimo sa oko 20, 30 porodica, i nemoguće je da svaka od njih bude zadovoljna sve vreme. Mi zapravo i ne pokušavamo da usrećimo svaku porodicu već da se na što bolji način dogovorimo i predupredimo potencijalne probleme.

5. Zahvalnost

Zamislite prostoriju punu gladnih, pospanih mališana koji imaju potrebu da izraze emocije i koji to uglavom i rade vrišteći, plačući, smejući se.

Hvala” od vas mi znači. To cenim i više nego što možete da zamislite, ali zahvalnost možete da mi ukažete i na druge načine. Možete da se ponudite da pročitate neku priču ili kupite nešto što nije skupo ali bi deci u učionici bilo korisno.

Vaspitanje na malo drugačiji način: Kako Danci od dece prave srećne ljude!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs