nESTVARNO

Jadranka ima preko 340 različitih biljaka u stanu: Oduvek sam htela kuću punu cveća, ljudi sanjaju ovo! (FOTO)

Prvu biljku, u svoj dom je donela pre 41 godinu i tada je sve počelo

Enterijer
19:09h Autor:
Foto: Printscreen/ Facebook/ Jadranka Radovanović

Mnogo je razloga da u svojoj kući imate biljke. Osim što poboljšavaju kvalitet vazduha, biljke doprinose smirenju, stvaraju zelenu oazu tokom zimskih meseci i neizostavan su deo modernog uređenja.

 

Ali, Jadrankina priča prelazi u jednu novu dimenziju.

 

U njenom domu biljke nisu ukras, one su glavni nositelj uređenja! Same fotografije ostavljaju bez daha, a svi koji uđu u njen stan ostanu impresionirani.

 

"Sada imam oko 340 tegli različitih biljaka, počevši od koralnih kaktusa (Ripsalis), različitih vrsta sukulenata, kaktusa, zlatnog puzavca, više od 100 orhideja, više vrsta Mona Lise itd.

 

Oni koji vole cveće više su nego oduševljeni. Gotovo svi koji mi prvi put dođu u stan govore isto: "Celu noć nisam mogla spavati jer mi je tvoje cveće stalno bilo pred očima".

 

Mnogi kažu da se kod mene osećaju kao na luksuznom godišnjem odmoru", ispričala je Jadranka Radovanović za Prvi.hr.

 

Moćna biljka simbol zdravog potomstva: Unesite je u kuću, doneće vam mir, spokoj i izobilje!

 

Jadranka je u Vukovaru završila višu ekonomsku školu, a trenutno radi u kompaniji koja se bavi elektronikom u Nemačkoj.

 

Prvu biljku,  u svoj dom je donela pre 41 godinu i tada je sve počelo.

 

Prvi donosi ljubav, drugi novac, treći sreću: Sveto trojstvo među cvećem, morate da ih imate!

 

"Još kao dete maštala sam o tome da ću, kada odrastem, imati kuću punu cveća. To mi se ostvarilo, jedino što nemam kuću, nego stan pun cveća. Najdraži su mi koralni kaktusi, na koje sam jako ponosna jer sam ih sve sama uzgojila iz pelcera i imam oko 50 tegli. U stvari, 95 posto biljaka, osim orhideja, uzgojila sam iz pelcera.

 

Prvi pelcer koralnog kaktusa dobila sam od sestre koja je u to vreme živela u Voćinu. Nijedna žena u cvetnim grupama tada nije znala za koralne kaktuse ili Ripsalis, a ja sam ih zarazila pa ih sada masovno kupuju. Na drugom mestu su mi orhideje”.

 

Kako da bezbedno presadite orhideje: Korak po korak!

 

Biljke su živa bića i potrebna im je nega, a svi koji kod kuće imaju makar jednu orhideju znaju da ona neće cvetati ako joj ne odgovaraju uslovi, a podložne su i parazitima.

 

Dan i noć, maćuhica, ljubica: Kako se sadi i pravilno neguje cvet otporan na niske temperataure! (FOTO)
 

 

Jadranku smo zato pitali koliko vremena ulaže u svoje biljke i kako ih uspeva održavati gotovo savršenim.

 

"Najviše vremena mi oduzima nega i dekorisanje orhideja i one su mi najveći ukras u stanu. Imam galeriju punu cveća i tu dolaze orhideje koje ocvatu. Čim se ponovo rascvetaju, raspoređujem ih po celom stanu.

 

Zlatni puzavac najzahvalniji je za održavanje i najbolji pročišćivač vazduha. Sve biljke, osim orhideja, posađene su u specijalnom supstratu, tako da mi ništa ne miriše na zemlju, nego celi stan odiše svežinom.

 

Što se tiče biljnih vaši, tu sam jako oprezna i nisam imala problema do prošle godine. Za 60. rođendan dobila sam orhideju zaraženu crvenim paukom koji se velikom brzinom raširio i na ostale orhideje. Tuširala sam ih i špricala insekticidima i tako ih spasila, premda su neke i uvenule. Kažu da crvenog pauka samo mogu uništiti akarcidi. Ja ga nisam htela koristiti u stanu.

 

Kako da vam cveće ne uvene dok ste na odmoru: Genijalna caka za zalivanje! (VIDEO)
 

 

Vlaga najviše uništava crvenog pauka pa sam ih zbog toga i stalno tuširala. Sada sam jako oprezna. Svaku novu orhideju dobro pregledam pod lupom”.

 

Iako ima mnogo biljaka, Jadranki je želja da nabavi pustinjsku ružu.

 

"Više sam puta želela da je kupim, ali su mi rekli da je neće nabavljati jer nikome ne use. Pustinjska ruža drži se napolju, a preko zime unutra. Ova joj klima ne odgovara. Ipak mislim da ću je nabaviti i isprobati. Videla sam da se može naručiti preko interneta pa ću je na proleće naručiti”, kaže Jadranka.

 

Posebno je ponosna na kaktus Euphorbia Lactea cristata, čiji je pelcer nabavila na Kubi, jer mu je inače cena paprena.

 

Besplatno đubrivo za vaše biljke: Od ovih ostataka hrane i pića, vaše cveće će početi da buja!

 

Budući da su Jadrankin dom i terasa puni biljaka, upitali smo je – događaju li se često nezgode?

 

"Moram priznati da od dece i unuka nisam imala veće nezgode, ali od muža jesam. Srušio mi je dva staklena stalka i dve predivne ukrasne saksije”, našalila se Jadranka.

 

Hladno vreme ne prija biljkama: Evo kako da vam cveće preživi zimu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...