Uređenje potkrovlja

Tanka je linija između ružnog tavana i luksuznog penthausa: Ovako se savršeno uređuje potkrovlje! (FOTO)

Potkrovlja važe za komplikovan prostor za život i često su pogrdno nazvana "golubarnikom". Uz prave savete potkrovlje možete lako pretvoriti u svoju udobnu oazu s pogledom na nebo.

Enterijer
14:44h Autor:
Tanka je linija između ružnog tavana i luksuznog penthausa: Ovako se savršeno uređuje potkrovlje! (FOTO)
Foto: Profimedia

Bilo da razmišljate o kupovini stana u potkrovlju ili su vam potrebne dodatne sobe pa razmišljate da uredite tavanski prostor, imajte na umu da se sve može izvesti, samo uz pažljivo planiranje. Uređenje potkrovlja je izazov, ali nije nemoguće!

Ako ste već stanovnik jednog potkrovlja i niste ubeđeni da može biti lepše, pogledajte najčešće savete koje arhitekte i majstori daju svojim klijentima. Iskoristite sve prednosti vašeg doma.

U velikim gradovima potkrovlja su najskuplje i najtraženije nekretnine pre svega jer u gusto izgrađenim gradskim sredinama to postaju jedini prostori koji uvek imaju pogled i sunčevu svetlost.

Njujorški loft ili pariska mansarda samo su obična potkrovlja uređena na pravi način, čime je istaknuta prednost ovakvih prostora, da su oni postali simboli ovih gradova, kada je u pitanju dizajn enterijera.

Kako preurediti stan uz ograničeni budžet: Potpuno nov enterijer u 3 jednostavna koraka! (FOTO)

foto: Profimedia / Ilustracija

Pre nego što krenete sa uređenjem, najbitnije je da dobro procenite prostor i osmislite rešenje u skladu sa potrebama. Utvrdite mogućnosti prostora - visinu, površinu i krovnu konstrukciju. Nekad će od krova zavisiti mogućnost postavljanja prozora, a to može odrediti dalje raspored prostorija i nameštaja.

Ako nemate inspiraciju, uvek možete angažovati profesionalce koji će vas koštati, ali, s druge strane uštedeće vam novac jer su iskusni. Ako s eipak odlučite na samostalno planiranje prostora, dobar saveznik su mobilne aplikacije. Ipak živimo u 21. veku.

Danas su dostupni različiti materijali za izolaciju i pokrivanje krova, tako da će vaš dom pre svega biti zaštićen.

Prirodna svetlost je glavna mana, a istovremeno i prednost potkrovlja. Ljudi često postave nedovoljno prozora, zbog straha od prokišnjavanja ili da bi uštedeli budžet. Imate mogućnost odabira prozora sa različitim mehanizmima otvaranja, a ako ih pravilno ugradite o prokišnjavanju ne morate da brinete. Ako želite da uštedite novac, bolje to učinite na nečemu drugom, jer će vam prozori kvalitetno uzvratiti - više svetlosti doprineće vizuelnom proširenju prostora, boljoj atmosferi, a dobićete i pogled ka otvorenom nebu, ili panorami grada.

Ako imate mogućnost razmislite o izgradnji badža na krovu i postavljanja običnih prozora. Dobićete koji kvadrat a od badže možete napraviti i balkon.

Balkon ušuškan u krovu i oblacima daje osećaj slobode.

Ovakav enterijer nikad ne izlazi iz mode: 15 najlepših klasičnih ideja! (FOTO)

Kada su u pitanju krovni prozori, imate mogućnost i ugradnje ravnih krovova, koji daju mnogo svetlosti ceo dan.

Dobro rasporedite prostor. Najviše delove ostavite za centralna mesta u domu. Smestite ovde trpezarijski sto ili centar dnevnog boravka. Funkciju prolaza i hodnika nemojte smeštati u prostor niži od 170cm!

Pod kosine smestite nameštaj za sedenje poput kauča i ugaonih garnitura. Možete ovde smestiti i komodu za odlaganje i tv. A Ako je u pitanju spavaća soba možete postaviti široku komodu pod kosinu, i prisloniti niže uzglavlje kreveta uz nju. Tako će komoda poslužiti kao spremište za posteljinu, ali i za odlaganje dekorativnih predmeta i zamena za noćni stočić. Veći deo stvari biće iza kreveta, tako da je ostatak sobe slobodan i prohodan.

12 saveta kako da iskoristite svaki delić prostora u potkrovlju: Bez ovih pravila se ne upuštajte u renoviranje! (FOTO)

Ako imate prostrano kupatilo, umesto visoke tuš kabine odaberite kadu koju možete smestiti ispod prozora i opuštati se uz toplu kupku i pogled na sneg koji pada.

Prostor možete urediti moderno - kao otvoren koncept, sa što manje zidova. Delovaće veće i prijatnije. U tom slučaju vodite računa da vizuelno povežete sve u celinu istim podovima. Odaberite svetle boje, poput bele, izrazito svetlo sive, slonovače koje su neutralne i vizuelno proširuju prostor. A da bi dobio na udobnosti i posebnosti i dodajte nameštaj kakav volite, bogati tepih u dnevnoj sobi, ili akcentujte određeni kutak tamnom bojom, tapetom neobičnog uzorka, velikim ukrasom.

Tapete će utopliti zid, a u zavisnosti od uzorka prostor će delovati specifično ili razigrano.

Ako se odlučite za otvoren koncept, umesto zidova ostaće vam poneki stub, ali oni mogu biti maskirani povezivanjem sa ostatkom nameštaja - nadograđeni na kuhinju ili plakar u hodniku. Suprotno tome možete ih istaći bojom, tapetom ili oblogama od veštačkog kamena, imitacije drveta. Stubovi pravougaonog oblika mogu poslužiti za kačenje TV-a direktno na njih, ili kao mini galerija porodičnih fotografija.

Za efekat modernog i luksuznog prostora pobrinuće se pravi nameštaj koji se utapa u prostor - odaberite nameštaj po meri, neutralnih linija i boja. A šarm mu dodajte ručkicama, ili stilizovanim nogicama. Možete u neki kutak smestiti jedan atraktivan komad nameštaja koji će prostor učiniti elegantnim, poput stilske komode, stolice ili udobne glomazne fotelje.

Metal u vidu dodataka je izuzetno popularan, naročito u nijansama bakra, roze zlata, a i žuto zlato se plako vraća u modu. Odaberite veliko ogledalo bogatog okvira u nekoj od ovih metalik nijansi, ili dodajte srebrne svećnjake, a možete postaviti i moderan trpezarijski ili klub sto koji ima metalnu osnovu a ploču od kamena ili drveta ako ste ljubitelj toplijeg izgleda. Dobar izbor je i metalni luster ili lampa.

Zavirite u ljubavno gnezdo Bali-bega i lepe Fahrije: Luksuzan dupleks od 240 kvadrata! (FOTO)

Siva je glavni trend kada su boje u pitanju, a ako ostavljate mogućnost da se poigrate različitim bojama, teksturama i materijalima, onda birajte sivo-bež nijansu (tzv. "greige") koja se savršeno stapa sa svim nijansama.

Isplati se: 6 stvari koje jednom kupite, a traju zauvek!

Mermerni uzorak je veoma popularan, odaje utisak bezvremenosti i jačine, trenutno je stylish u svim oblastima dizajna, a najčešće se kombinuje sa crnom i nekim komadom u zlatnoj ili rosegold nijansi.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs