Čupavi rekorderi

Najotporniji psi: Ovo je 10 najzdravijih pasmina na svetu! (FOTO)

Mešanci se smatraju najzdravijim psima i najotpornijima na bolesti, no i među čistokrvnim pasminama ima onih koje su mnogo manje sklone bolestima povezanima s genetikom. Saznajte kojih je to 10 najzdravijih vrsta pasa na svetu

Porodica
Autor:
Najotporniji psi: Ovo je 10 najzdravijih pasmina na svetu! (FOTO)
Foto: Shutterstock

1. Australijski govedar

Pasmine uzgajane za obavljanje fizičkih poslova smatraju se najzdravijima. Australski govedar koji pomaže čoveku u skupljanju stoke, spada u otporne vrste, a ako ga i zahvate neki zdravstvenih problemi oni su najčešće povezani s displazijom kuka, displazijom lakta i slabljenjem čula sluha. U proseku živi između 10 i 13 godina, a biće savršen pratilac ljudima koji su uvek u pokretu.

10 razloga zašto su mešanci bolji od rasnih pasa: Nemaju plavu krv, ali znaju i više da vole!

foto: Shutterstock

2. Lisičar

Još jedna pasmina uzgajana za rad koja ima vrlo malo zdravstvenih problema. Lisičari, primarno korišćeni u lovu na lisice, u proseku žive između 11 i 13 godina, a najsrećniji će biti ako puno vremena provode napolju zbog čega su idealan izbor za ljude koji žive u ruralnim područjima. Lisičari traže umerenu dnevnu fizičku aktivnost u obliku hodanja ili laganog trčanja i povremeno četkanje dlake.

foto: Shutterstock

3. Nemački kratkodlaki ptičar

Poznat po svojoj inteligenciji i spretnosti, nemački kratkodlaki ptičar vrlo je čvrstog zdravlja, a ako se ono i naruši najčešće se radi o hipotireozi, displaziji kuka i torziji želuca. Životni vek ove energične pasmine je između 12 i 14 godina, a kako bi živeo srećno i zdravo potrebno mu je dosta fizičke aktivnosti na otvorenom te, kao i svim drugim pasmina, puno mentalne stimulacije.

Ljubimci koji predstavljaju radost: Veruje se da psi sa ovim imenom donose sreću vlasnicima!

foto: Shutterstock

4. Border koli

Nadaleko slavan po svojoj okretnosti, inteligenciji i poslušnosti, Border Koli učiniće sve da udovolji svom vlasniku pa ga je lako trenirati. Ovaj dlakavac živi između 10 i 14 godina, a zdravstveni problemi koji ga mogu pogoditi uglavnom su iznenadni napadi i hipotireoza. Border Koli biće najsrećniji i najzdraviji ako se puno kreće i ako puno vremena provodi na otvorenom.

foto: Shutterstock

5. Čivava

Pripadnici najmanje pasmine na svetu izuzetno su odani, inteligentni i spadaju među najzdravije pasmine. Mogu poživeti i do 18 godina, a zdravlje im mogu narušiti bolesti kojima su genetski skloni poput hipoglikemije, iščašenja zgloba i aortne stenoze. Kratka, glatka dlaka čivave zahteva vrlo malo četkanja, dok je dugodlaku podvrstu potrebno četkati dva do tri puta nedeljno. S obzirom da su vrlo male, čivave ne traže puno fizičke aktivnosti.

Kako nam psi pokazuju ljubav: Ako vaš ljubimac radi ovo, beskrajno vas voli!

foto: Shutterstock

6. Havanezer

Ovaj dlakavi slatkiš vrlo je prijateljski nastrojen, a svog vlasnika činiće srećnim 12 do 14 godina koliki je životni vek havanezera. Odličnog su zdravlja, a genetske bolesti koje ga mogu narušiti su iščašenje zgloba, gubitak sluha i displazija lakta. Havanezer se ne linja, ali potrebno ga je četkati nekoliko puta nedeljno kako se dlaka ne bi zapetljala. Kratke šetnje dovoljne su da zadovolje potrebne ovog psića.

foto: Shutterstock

7. Sibirski haski

U poređenju s ostalim pasminama njegove veličine, sibirski haski je među najzdravijima. Ovaj prekrasan pas slavan je po svojim mogućnostima da vuče sanke i da se trka, a najsrećniji će biti s ljudima koji su aktivni i koji vole da provode vreme na otvorenom. Tokom života, koji uglavnom traje između 11 i 13 godina, sibirski haski može imati zdravstvene probleme kao što su progresivna atrofija mrežnjače, hipotireoza i mrena.

10 vrsta pasa kojima najviše prija život u stanu: Najprilagodljivije rase! (FOTO)

foto: Shutterstock

8. Belgijski ovčar Malinois

Iako belgijski nemački ovčar može da preživi u raznim vremenskim prilikama, ipak je najsrećniji kada je unutra sa svojom porodicom uz pristup otvorenom prostoru. Zbog toga je idealan kućni ljubimac za kuću s dvorištem. Pasmina koja je čak postala popularniji policijski pas od nemačkog ovčara, živi između 10 i 12 godina i ne pati od nekih većih zdravstvenih teškoća. Belgijskog ovčara povremeno mogu mučiti displazija lakta, panus, progresivna atrofija mrežnjače, hemangiosarkom i mrena.

foto: Shutterstock

9. Bigl

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema biglova lako može kontrolisati njegov vlasnik, a to je sklonost gojaznosti. Naime, ovi živahni psići vrlo su pohlepni kada je reč o hrani i verovatno bi jeli do iznemoglosti kada bi imali pristup tolikoj količini hrane. Zato je potrebno strogo kontrolisanje porcija i puno šetnje. Pazite i na uši svoga bigla te ih redovno čistite kako se ne bi razvila infekcija kojoj su skloni zbog oblika ušiju i veličine ušnih kanala. Kao i većina pasa na ovoj listi, skloni su displaziji kuka i očnim bolestima.

Oni su rekorderi: Ovih 10 pasmina živi najduže! (FOTO)

foto: Shutterstock

10. Engleski springer španijel

Ova pasmina traži nežnog, ali čvrstog vođu pa je moguće da će engleski springer španijel povremeno ispoljavati agresivnost prema vlasniku kako bi dobio onakvog vlasnika kakvog želi. Uobičajeno je da mladi springeri testiraju karakter i čvrstinu vlasnika. Od bolesti, ovi lepotani podložni su displaziji kukova. Lako dobijaju na težini, tako da se velika pažnja mora obratiti na način i režim ishrane. Engleski springer španijel može imati problema s očima, kao i bolesti poput epilepsije.

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs