Svetski dan napuštenih životinja

10 razloga zašto su mešanci bolji od rasnih pasa: Nemaju plavu krv, ali znaju i više da vole!

Savršen kućni ljubimac

Ljubimci
10:09h Autor:
10 razloga zašto su mešanci bolji od rasnih pasa: Nemaju plavu krv, ali znaju i više da vole!
Foto: Shutterstock

Svaki pas zaslužuje ljubav, topao dom i dobrog vlasnika. A upravo o tome sanjaju i psi koji žive u azilima i skloništima, kao i oni nezbrinuti, od kojih su većina mešanci.

U njima možda ne teče "plava krv", ali i mešanci su i te kako posebni i čarobni psi!

Na Svetski dan napuštenih životinja prenosimo 10 razloga zbog kojih su psi mešanci zakon i zašto bi upravo jedan krzneni mešanac mogao da bude savršen kućni ljubimac za vas!

1. Ne postoje dva ista mešanca Kod čistokrvnih pasa važno je da je svako novo leglo izgledom i temperamentom jednakog kvaliteta. Mešanci su pak svi drugačiji pa je time i svaki mešanac jedinstven. Osim toga, kada želite da udomite psa iz skloništa, tamo će vas dočekati raznolikiji izbor nego kod uzgajivača.

2. Mešanci su fleksibilniji od čistokrvnih pasa Čistokrvni psi već imaju određenu narav zbog čega se preporučuje da ih odgajate i trenirate na određeni način, dok su psi mešanci mnogo fleksibilniji kad je reč o tome. Osim toga, lakše se prilagođavaju na različita domaćinstva i uslove života, dok čistokrvni psi imaju specifične urođene veštine i nekima vi morate da se prilagodite.

Koje se životinje najviše plašite: Saznajte šta strah govori o vama!

foto: Shutterstock

3. I mešanci mogu da idu na takmičenja Postoje takmičenja u kojima učestvuju psi mešanci, kao što su takmičenja u okretnosti, poslušnosti, takmičenja pasa tragača i spasilaca...

4. Mogu da se treniraju za rad u spasilačkim i sličnim službama Rad u spasilačkim i sličnim službama, kao što je policija, više nije rezervisan samo za čistokrvne pse. I mešanci su jednako sposobni za vrhunsko treniranje i izvršavanje hvale vrednih akcija poput spasavanja ljudskih života.

5. U novu porodicu dolaze već istrenirani Mnogi mešanci koji se nalaze u skloništima već su imali porodicu u kojoj su naučili gde (ne) smeju da vrše nuždu, slušaju naredbe ili su, na primer, naučeni na život u manjim domovima. A to je veliki plus.

6. Možete da preskočite fazu šteneta Mnogi vlasnici pasa baš žele štene i uživaju da imaju malog psa u domu, ali ima i onih koji nemaju vremena ili strpljenja za treniranje šteneta. Iz azila možete da udomiti i mešanca koji više nije štene, odnosno psa bilo kojeg životnog doba, pa tako i da udomite starijeg psa kojem ćete ulepšati njegove zlatne godine. Kod odraslih pasa unapred ćete znati i njihov temperament, tako da u budućnosti neće biti iznenađenja.

Da li imate psa ili mačku: Odluka koja nepogrešivo otkriva karakter čoveka!

foto: Shutterstock

7. Imaju manje zdravstvenih problema od čistokrvnih pasa Prema nekim tvrdnjama, mešanci su zdraviji od čistokrvnih pasa. To nije dokazano, ali poznato je da su određene pasmine sklonije određenim bolestima. Kod mešanaca postoji manji rizik od oboljevanja od tih bolesti, jer iako, recimo, imaju gene zlatnog retrivera, imaju ih manje od čistokrvnog zlatnog retrivera.

8. Manji su trošak Prvenstveno zato što ih ne kupujete, već udomljavate. Osim toga, psi su u skloništima kastrirani, odnosno sterilisani i vakcinisani do određenog datuma, pa i tako štedite novac.

9. Spašavate život Mnogim psima pronađenim na ulici koji su prepušteni sami sebi, a većina su mešanci, preti eutanazija ako im se do određenog datuma ne pronađe dom. Osim toga, pas koji je bio maltretiran, zlostavljan ili koji je živeći na putu podleteo pod automobil i povredio se, biće izuzetno zahvalan ako ga udomite jer će smatrati da ste mu spasili život.

10. Njihova ličnost je posebna Zahvaljujući tome što je njegova genetika nepoznata, ako udomite štene mešanca, kako on odrasta, upoznavaćete njegovu jedinstvenu narav i temperament. Uživajte u spontanosti koju taj proces donosi i otkrivanju kakvog ste divnog mezimca udomili!

Seoska narodna verovanja: Životinje koje slute i donose nesreću!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs