Da li je tačno?

Da li imate psa ili mačku: Odluka koja nepogrešivo otkriva karakter čoveka!

Iako se naposletku sve svodi na potrebu za društvom, očigledna je razlika između ekstrovertne i introvertne ličnosti ljubitelja pasa i mačaka

Ljubimci
Autor:
Foto: Shutterstock

Imate li kod kuće lojalnog psa koji se ne odvaja od vas ili macu koja se s vama mazi samo onda kada njoj to odgovara? O karakteru pasa i mačaka već se mnogo toga zna, ali i odabir između psa i mačke može puno toga da otkrije o vašem karakteru.

 

1. Ljubitelji pasa su ekstroverti, a ljubitelji mačaka introverti
Istraživanje psihologa Semjuela D. Goslinga i njegovog tima potvrdilo je verovanje da su ljubitelji pasa uglavnom društveniji od ljubitelja mačaka. Naime, ljudi koji gaje mačke često vole da se osame i cene vreme provedeno unutar svoja četiri zida bez prisustva drugih ljudi, dok su vlasnici pasa ekstroverti koji obožavaju boravak u društvu.

 

Izvođenje psa u šetnju samo je po sebi aktivnost koja u većini slučajeva zahteva gotovo svakodnevnu komunikaciju s nepoznatim ljudima, pa su vlasnici pasa pravi majstori u uspostavljanju kontakata s potpunim strancima. S druge strane, osobe koje vole mačke često su introverti i izbegavaju "bespotrebnu" komunikaciju s nepoznatim ljudima.

 

10 vrsta pasa kojima najviše prija život u stanu: Najprilagodljivije rase! (FOTO)

foto: Shutterstock

2. "Mačkoljupci" su individualci, a osobe koje vole pse igraju po pravilima

Nekoliko istraživanja pokazalo je da vlasnici mačaka nisu konformisti. Odlikuje ih individualizam. Prema mišljenju stručnjaka, ova karakteristika zapravo je "preslikana" osobina mačaka koje su poznate po tome što ne vole da se prilagođavaju vlasnicima, već se naposletku mi prilagođavamo njima.

 

Uvrežena je predrasuda da su osobe koje vole mačke neurotične, ali većina istraživanja to nije potvrdila. Upravo suprotno, vlasnici mačaka pokazali su se kao emocionalno stabilne osobe. Ljubitelji pasa takođe mogu da budu individualci sa izraženim nekonformističkim stavovima, ali za razliku od osoba koje vole mačke, bez problema igraju prema pravilima društva.

 

3. Različiti motivi za odabir kućnog ljubimca

Prema podacima iz istraživanja koje je sprovela profesorka psihologije Deniz Gastelo sa svojim timom, 38 odsto vlasnika pasa odabralo je tu životinju za kućnog ljubimca jer su želeli društvo i motiv za izlazak iz kuće, a 45 odsto vlasnika mačaka u svom ljubimcu traži ljubav i privrženost. Iako se naposletku sve svodi na potrebu za društvom, i ovde je očigledna razlika između ekstrovertne i introvertne ličnosti ljubitelja pasa i mačaka.

 

Pustili zečeve u spavaću sobu preko noći: Ujutru ih snimak zapanjio! (VIDEO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...