Vredi ih usvojiti

7 zlatnih pravila za sve iscrpljene majke: Kako da opet pucate od energije!

O, da! Moguće je vratiti svu onu poletnost i energiju koja ti je "isisana" zbog svakodnevnih obaveza u domaćinstvu, stresa na poslu i brige oko dece. Možda si još skeptična, ali veruj nam kada ti kažemo da postoje jednostavni načini "regeneracije" zbog kojih nećeš više osećati umor i iscrpljenost kako fizičku, tako i psihičku

Porodica
21:53h Autor:
7 zlatnih pravila za sve iscrpljene majke: Kako da opet pucate od energije!
Foto: Shutterstock

Majčinstvo je jedan od najzahtevnijih poslova na svetu i znamo koliko to može biti (iako sasvim ispunjavajuće) naporno i stresno. U taj "posao" daješ se sto posto i zbog toga trošiš veliku količinu energije (ne zameramo ti), jer majke (uglavnom) ne znaju za bolovanje. Dužnost zove i kada si prehlađena ili moraš da radiš prekovremeno, a kod kući te čeka još milion obaveza koje moraš da ispuniš jer ti si, eto, (nezamenjiva) majka koja mora da bude na raspolaganju sve vreme. Ali vreme je da počneš da misliš i na sebe i svoje zdravlje pre nego što "pregoriš", piše YourTango. Evo kako.

Vežbaj redovno

Znamo da je teško na kraju dana prisiliti se na bilo kakvu fizičku aktivnost jer bi se najradije "mrtva umorna" srušila na krevet, ali izvuci onaj poslednji atom snage i pokušaj da vežbaš. Tvoje telo povećava nivo energije kada si u pokretu, a pogotovo ako to radiš redovno.

Pij više vode

Znaš koliko je važno biti dobro hidratizovana i to iz više razloga. Ako ne unosiš dovoljno tečnosti u svoj organizam sigurno ćeš osetiti manjak energije koja ti treba kako bi izdržala dan i kako ne bi osetila simptome iscrpljenosti i umora. Šta čekaš? Pravac u kuhinju i popij čašu vode.

Meni muž ne pomaže oko dece, a vama? Zašto je tekst jedne mame iz Srbije zapalio internet!

foto: Profimedia

Naspavaj se

Iako to zavisi od osobe do osobe, prosek potrebnog sna varira između sedam do osam sati. Pokušaj da uspostaviš rutinu spavanja (baš kao što je imaju tvoja deca) i drži se toga. Osećaćeš se bolje, ali i odmornije.

Hrani se zdravo

"Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah" izreka je koja se prenosi generacijama jer doručak je najvažniji obrok u danu. No, mnoge zaposlene majke svoj doručak često preskaču. Ako tražiš način kako da se "prisiliš" da doručkuješ jer ipak treba da budeš i uzor svojoj deci, opskrbi se zalihom zdravih namirnica kako bi ujutro mogla odmah da prštiš od energije. Nutricionisti preporučuju banane, orašasto voće poput lešnika ili zobene pahuljice kojima možeš da zaponeš dan.

foto: Shutterstock

Postavi cilj

Kako bi provela jedan dan da imaš više vremena i energije? Pokušaj da izdvojiš vremena i maštaj šta bi tada uradila. Na listu papira ili u svoj dnevnik navedi sve te mogućnosti i svoje želje koje će ti na kraju pomoći da se motivišeš i uradiš nešto korisno i zdravo za sebe kako bi vratila natrag svoju izgubljenu energiju.

Praktikuj opuštajuće vežbe

Joga, meditacija, šetnja i duboko disanje su odlični načini za borbu protiv napetosti i obnavljanja energije. Ne samo da ćeš se osećati fizički, nego i psihički bolje.

Razmrdavanjem protiv stresa: 5 lakih i brzih vežbi za opuštanje!

foto: Shutterstock

Proveri svoje zdravstveno stanje

Ako si pokušala da slediš ove savete (barem dve nedelje), a i dalje se osećaš iscrpljeno, preporučujemo ti da posetiš lekara kako bi mogla da pronađeš uzrok hroničnog umora, što može da uključuje anemiju, probleme sa štitastom žlezdom ili pak dijabetes.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs