Ne ugrožavajte svoje zdravlje

Najopasnije mesto u kuhinji: Privlači bolest, evo kako da ga se rešite!

Evropski savet preporučuje da površine na kojima se hrana priprema imaju maksimalno 10 jedinica bakterija po centimetru kvadratnom, a ovo mesto obično ima i do 800 puta više
Porodica
00:46h Autor:
Najopasnije mesto u kuhinji: Privlači bolest, evo kako da ga se rešite!
Foto: Shutterstock

Naučnici su upozorili da su fioke za povrće u frižideru najopasnije mjesto u kuhinji i da sadrže gotovo 8.000 bakterija na kvadratnom centimetru. To je 750 puta više od onoga što se smatra sigurnim za ljude, piše Daily Mail.

Ova fioka može da skriva opasne bakterije poput salmonele, E.coli i listerije ako je ne čistimo redovno i ostavimo povrće unutra predugo. Ono počinje da truli i da se raspada, stvara se buđ i to stoji pored sveže hrane koju pripremamo.

Zašto treba da stavite novčić u zamrzivač pre odlaska iz kuće: Genijalan trik!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropski savet preporučuje da površine na kojima se hrana priprema imaju maksimalno 10 jedinica bakterija po centimetru kvadratnom. Svaki komad voća i povrća koje tamo stoji treba pomno oprati pre pripreme, a jednom nedeljno pregledati opšte stanje u frižideru.

Fioke dobro pregledajte, bacite ono što se pokvarilo ili ubuđalo. Ono što je zrelo pripremite što pre. Operite fioke vrućom vodom i deterdžentom, isperite, prosušite pa povrće ponovo vratite nazad. Iskoristite tu priliku i da pogledate čemu uskoro ističe rok. Ono čemu je već istekao, bacite, a onome čemu je rok kratak pripremite što pre. Dobar trik je i da napred stavite sve što ima kraći rok tako da ništa ne bacite.

Konobari i kuvari otkrili šta nikada ne bi naručili u restoranu: Zgadiće vam se!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs