ISTORIJSKI MOMENT

"NOSIĆU DETE U ISTOJ MATERICI U KOJOJ SAM SE I JA RAZVIJALA": Majka je ćerki donirala organ i omogućila joj da ZATRUDNI

Kristi je nakon prvog porođaja imala velike zdravstvene probleme, zbog kojih su morali da joj odstrane matericu. Upravo njena majka joj predlaže da joj donira svoju i postaju fenomen u Australiji!

Porodica
01:13h Autor:
"NOSIĆU DETE U ISTOJ MATERICI U KOJOJ SAM SE I JA RAZVIJALA": Majka je ćerki donirala organ i omogućila joj da ZATRUDNI
Kako je majka donirala matericu ćerki?, Foto: Printscreen Youtube / 60 Minutes Australia

Kirsti Briant (29) iz Australije 2021. godine je imala prvi porođaj i na svet je donela zdravo dete, nakon čega su usledile komplikacije. Zbog obilnog krvarenja uklonjena joj je materica u hitnom postupkum histerektomije. To je bio veliki udarac za ovu mladu devojku koja je oduvek maštala da ima mnogo dece.

Međutim, ona je početkom ove godine bila deo istorijskog momenta - 10. januara su joj stručnjaci u Kraljevskoj bolnici za žene u Sidneju transplantirali majčinu maternicu. A upravo je njena majka došla na tu ideju.

- Kad mi je to prvi put spomenula, rekla sam joj: "Molim te, oprosti, jesi li ti ozbiljna?". Bila je i te kako ozbiljna. Nosiću dete u istoj maternici u kojoj sam se ja razvijala - rekla je mlada majka i spomenula da je to prva transplantacija maternice napravljena u Australiji.

Ideja joj nije izlazila iz glave, jer je želja da ima još dece bila ogromna.

- Nakon što je predložila transplantaciju maternice, nekako mi ta ideja nije izlazila iz glave. Znala sam da je to jedina opcija želim li nositi još jedno dete. Taj dar koji mi je majka dala je neverovatno velikodušan, ona je zapravo razlog zbog kojeg sam i ja želela postati majka - priznaje Kristi.

Ceo postupak u Kraljevskoj bolnici za žene vodila je ginekološkinja dr Rebeka Dins, koja je pojasnila po čemu se ovaj oblik transplantacije organa razlikuje od ostalih.

- Drugačija je od ostalih oblika transplantacije organa, jer je to privremena transplantacija koja obično traje oko pet godina, što je dovoljno vremena da se ženama omogući imati da imaju decu. Organ se daje privremeno zbog imunosupresivnih lekova koje pacijent mora uzimati - pojasnila je doktorka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs