Svaka čast

Obavljena prva transplantacija materice u Srbiji: Lekari u Tiršovoj zadovoljni!

Žena, inače majka troje dece, donirala je matericu svojoj sestri bliznakinji
Vesti
05:40h Autor:
Obavljena prva transplantacija materice u Srbiji: Lekari u Tiršovoj zadovoljni!
Foto: Thinkstock

Prva transplantacija materice u Srbiji urađena je u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, a ujedno je to i prva transplantacija materice u svetu kod jednojajčanih bliznakinja.

Transplantacija je urađena u nedelju 26. marta, operacija je počela oko osam ujutro i trajala je duboko u noć.Reč je o bliznakinjama starim 34 godine. Jedna koja ima matericu već je majka troje dece, a sada se svi nadaju da će i njena sestra bliznakinja kojoj je presađena materica uskoro imati potomstvo.

"Pacijentkinje su odlično, dobro se oporavljaju i u odličnom su stanju", rekao je za RTS direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić, navodeći da za sada postoperativni tok ide odlično, ali da je još rano da se radujemo potpuno.

Operacija je dobro prošla, protok krvi u presađenoj materici je veoma dobar, embrioni su spremni i očekuje se da će za šest meseci biti urađen embriotransfer.

U operaciji je učestvovao veliki tim lekara iz Tiršove i stručnjaci iz sveta, na čelu sa stručnjakom iz Švedske, profesorom Macom Braunstonom.

U timu su bila tri lekara iz Švedske, tri lekara sa Harvarda, direktor Transplantacione hirurgije sa Harvarda, profesor Štefan Tulius, tri lekara iz Izraela i orgomna ekipa iz Tiršove, veliki broj sestara i ostalog osoblja.

"Posebno nam je drago da su gosti iz inostranstva bili zadovoljni i pohvalili naš tim", kaže Radojičić.

On navodi da klinka u Tiršovoj ima veliko iskustvo u transplantaciji i u genitorekonstruktivnoj hirurgiji, te projekat koji radi zajedno sa Institutom u Geteburgu.

Kako je rekao Radojičić, Srbija je izabrana za ovaj poduhvat zbog dobre dugogodišnje saradnje, veoma dobrih tehničkih i medicinskih uslova, odličnog tima stručnjaka, a i zbog toga što su pacijentkinje iz Srbije.

Radojičić kaže da se, prema statistici, oko 10 do 15 devojčica godišnje rodi sa ovom anomalijom, odnosno bez materice.

"One nisu imale mogućnost da budu majke i rađaju i na ovaj način smo napravili korak napred u medicini", rekao je Radojičić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs