"OD TOGA KAKAV ODNOS IMATE SA MAJKOM ZAVISI ČITAVA VAŠA BUDUĆNOST": Ako napravite OVU GREŠKU možete uništiti SVOJ ŽIVOT

Mnogi psiholozi ističu da uloga majke ima najveći uticaj na budućnost deteta, više nego bilo koja osoba u okruženju.

Vaše dete & vi
Autor:
"OD TOGA KAKAV ODNOS IMATE SA MAJKOM ZAVISI ČITAVA VAŠA BUDUĆNOST": Ako napravite OVU GREŠKU možete uništiti SVOJ ŽIVOT
Kako majka ima najveći uticaj na budućnost deteta, Foto: Shutterstock

Psiholozi i drugi istraživači su došli do zaključka da je odnos između majke i deteta krucijalan za razvoj još od prvih meseci života.

Poznati nemački psihoterapeut Bert Helinger tvrdi da uloga majke ima najveći uticaj na budućnost deteta, više od bilo koje druge osobe iz okruženja. On je detaljno objasnio zašto je odnos sa majkom važan i kako on utiče na nas tokom celog našeg života.

Psiholozi tvrde da je odnos sa majkom izuzetno važan
Psiholozi tvrde da je odnos sa majkom izuzetno važan foto: Shutterstock

"Majčina ljubav je osnova svakog uspeha. Verovatno ne postoji veći zadatak u životu nego izgraditi dobre temelje sa majkom.

Za mnoge, odnos sa majkom ostaje trnovit tokom života i nažalost mnogi ne shvataju da je lep odnos prema majci osnova njihovog uspeha, bilo da se radi o poslu ili odnosima sa drugim ljudima. Nezahvalnost i loše ophođenje prema majci može ostaviti loše posledice po nas.

Kada u svojim srcima izgradimo ljubav i mir sa svojom majkom tada dobijamo obilje života. Iako sam i ja shvatio koliko je dobar odnos sa majkom važan nisam uspeo uvek uspostaviti harmoniju sa njom. Ali nije bitno kakvu majku neko ima, mnoge stvari zavise od deteta.

Majka igra najvažniju ulogu u razvoju deteta
Majka igra najvažniju ulogu u razvoju deteta foto: Shutterstock

Vaš pristup prema njoj, vaša osećanja koja joj upućujete, odbijanje ili negodovanje – to su sve izgovori da ne prihvatite vašu majku takvu kakva jeste i opravdate loš odnos sa njom. Dok god dete odbija svoju majku, ono odbija i život, profesiju i uspeh.

Kada se dete lepo ophodi prema majci i uživa sa njom tada mu to isto život uzvraća. Ako sa zadovoljstvom prihvatamo ono što nam majka daje tada će nam i život uzvratiti istom merom. Onaj ko se ponaša odbojno prema majci ponaša se odbojno i prema životu i sreći.

Dobar odnos sa majkom temelj je uspešnog života
Dobar odnos sa majkom temelj je uspešnog života foto: Shutterstock

I na kraju, kada se vaša majka udalji od vas, zbog vaše rezervisanosti i odbojnosti – tada se i sreća i uspeh udaljuju od vas. Svako dugotrajno odsustvo od majke stvara duboke promene u nama i našem ponašanju,” tvrdi psihoterapeut Bert Helinger.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs