praznici nam stižu

NE MORATE DA SE ZADUŽUJETE DA BISTE DRAGE LJUDE OBRADOVALI POKLONOM: Sve što treba da uradite je jedna važna stvar

Razmislite! To je sve što treba da uradite pre prazničnog darivanja. Razmislite o tome šta dragoj osobi treba, koliko para možete da potrošite i gde najjeftinije možete da kupite to što tražite

Porodica
Autor:
NE MORATE DA SE ZADUŽUJETE DA BISTE DRAGE LJUDE OBRADOVALI POKLONOM: Sve što treba da uradite je jedna važna stvar
Poklon, Foto: Shutterstock

Ređaju se slave, stižu uskoro i novogodišnji i božićni praznici, a vaš novčanik je već ispražnjen. Nije ni čudo, kupujete poklone kao ludi!

Ako ste pametni, preći ćete na novu strategiju: ne morate da bankrotirate i da se zadužujete da biste poklonom izmamili osmeh na nečijem licu, posebno ne na licu vaših mališana.

Većina onih koji kupuju preko interneta previše lako pritisnu znak „dodaj u korpu“, a torbe svi neumorno punimo i na licu mesta – u radnjama. Rezultat i ne može da bude drugačiji od toga da srce počinje da nam lupa.

Uz očigledan stres, tu je još jedna činjenica od koje dugo ne možemo da povratimo dah: u novčaniku često može da nam ostane tek koja kovanica, a na platnu karticu ne smemo ni da pomislimo. Prazna je!

Poklon
foto: Shutterstock

Pošto je sve sada tako skupo (cene su počele da skaču s pandemijom, nastavile da rastu uporedo s „igrama“ oko gasa, nafte, struje, zbog rata u Ukrajini...) dobro bi bilo da se dozovete pameti i više ne preterujete. Em će vam ostati više para, em će vašim ukućanima više prijati društvo zadovoljne osobe, a ne namrgođene, s teškim bremenom zvanim besparica na leđima.

Poslušajte nas: Na internet pijaci, na kojoj se prodaje sve – od igle do lokomotive – možete za decu naći polovne komplete igračaka. Biće dovoljno da ih dobro očistite, a potrošićete bar dve trećine novca manje nego da ste ih platili u prodavnici.

Postoji stigma oko kupovine polovnih poklona, međutim nedavna anketa koju su pravili trgovci među građanima sugeriše da se stavovi menjaju.

Uplovili smo u veliku krizu, rastu troškovi života, pa je čak 87 odsto ispitanika, što ranije nije moglo da se zamisli, pokazalo interes za ideju davanja ili primanja polovnih poklona.

Odvojeno istraživanje u SAD, preneto sa portala WebMD, je otkrilo da je 38 odsto ljudi već poklonilo nekome polovnu stvar u poslednjih 12 meseci, a 65 odsto anketiranih je potvrdilo da bi razmotrilo da pokloni nekome polovnu stvar u narednoj godini.

Poklonjenje iz druge ruke, naravno, nije ništa novo, ali sada bi i kod vas mogao da se primi ovaj recept. Verujte, zaista nema smisla trošiti mnogo, posebno kad su deca u pitanju, jer se često sa precenjenim, skupim igračkama ne igraju dugo.

Poklon, Pokloni
foto: Shuterstock

Postoji još načina da uštedite novac.

Dok neki više vole da smanje troškove tokom godine kako njihov bankovni saldo ne bi bio pogođen u decembru, kad je najkritičnije, postoje i druge opcije za one koji su se ovoga kasno setili.

Ako zaboravite na pozajmice i zaduživanje, a to bi vam bilo najpametnije, bacite se na posao: uključite decu ako ih imate, ili sami budite kreativni praveći svoje poklone za prijatelje i porodicu.

Možete da pretražujete i svoje ormare u potrazi za neiskorišćenim stvarima, prodate ih preko oglasa na internetu da biste prikupili dodatni novac za poklone.

Recimo, Lego kocke koje su deca prerasla, drže svoju vrednost zaista dobro, a novac se može dobiti čak čak i za stare priručnike, daljinske upravljače, razne sitnice...

Par, Poklon, Praznici
foto: Profimedia

Razgovarajte sa svojom porodicom o tome da promenite naviku da svakome pakujete posebne poklone. Uštedećete na kupovini ako se odlučite za jedan veliki poklon koji će moći svi da koriste.

Dobro bi bilo i da, bez obzira da li kupujete preko mreže, ili u nekom tržnom centru, vredno proguglate artikal da vidite da li možete da ga kupite jeftinije negde drugde. Ako kupujete preko interneta, uvek je dobro i da proguglate ceo sajt prodavca, da biste videli da li ima on-line kod za popust za kupovinu. Često ćete naći kodove za do 15 odsto popusta! Obavezno proverite i troškove isporuke.

Na kraju, treba reći i ovo: slave, Nova godina i Božić nisu samo davanje poklona, već i kvalitetno provedeno vreme s bližnjiima, koje ćete vi i vaši bližnji uvek rado pamtiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs