Mogu da je jedu i dijabetičari

Za zdrav početak dana: Energetska kaša od heljde puna vitamina i minerala!

Heljda, bogata dijetalnim vlaknima i aminokiselinama, kao i magnezijumom, fosforom i gvožđem je izvrsna namirnica za početak dana
Fitnes & Nutricija
18:42h Autor:
Za zdrav početak dana: Energetska kaša od heljde puna vitamina i minerala!
Foto: Thinkstock

Iznenadite ukućane zdravim i ukusnim, bogatim doručkom koji će da vam osigura energiju, vitamine i minerale za ceo dan – heljdinom kašom s voćem.

Heljda, bogata dijetalnim vlaknima i aminokiselinama, kao i magnezijumom, fosforom i gvožđem je izvrsna namirnica za početak dana u kojoj mogu da uživaju i osobe koje boluju od netolerancije na gluten. Pogodna je i za dijabetičare, budući da smanjuje nivo šećera u krvi i za sve one koje vode brigu o svom srcu i krvnim sudovima i uopšte o zdravom životu.

Doručak iz Orijent Ekspresa: Zdrav obrok uz koji ćete smršati!

Voće i orašasti plodovi su prirodni izvor vlakana, aminokiselina, antioksidansa i vitamina koji svakodnevno treba da se nađu na vašem jelovniku. Pripremite kašu za svoje mališane, koji vole da istražuju ukuse, ali i tinejdžere koji ponekad "zaborave" obrok i kojima će da bude izvrstan početak napornog dana, kao i za sebe kada poželite celovit obrok.

Hrskava, slasna i živopisna kombinacija heljde, voća i začina samo čeka da je isprobate.

Sastojci (za 4 osobe): 4 dcl vode, 1 šoljica heljde, ½ kašičice cejlonskog cimeta, 1 kašičica vanile u prahu, ½ dcl bademovog mleka (ili drugog koje koristite), sušeno voće – urme, smokve, šljive, 1 iseckana banana, 1 izrendana jabuka, orašasto voće: bademi, pistaći – po želji

Možete da dodate i 1 kašičicu čia semenki i 1 kašičicu semenki lana.

Lekoviti napitak od lanenog semena: Izbacuje toksine, topi celulit, pomaže kod čira i gastritisa!

Priprema: Ulijte vodu i heljdu u posudu, dodajte cimet i vanilu i kuvajte do vrenja. Kada provri, pokrijte posudu, smanjite vatru i pustite da se kuva oko 10 minuta, uz povremeno mešanje. Kada se heljda skuva (primetićete da je omekšala i da je upila svu tečnost), dodajte bademovo mleko i pustite da se još malo kuva, nepokriveno.

Dodajte čia semenke (ako ćete da ih koristite). Mešajte dok ne dobijete jednoličnu, gustu smesu. Sklonite s vatre. Možete odmah da dodate bananu, jabuke i suvo voće, kao i orašaste plodove i da ih promešate s ostatkom kaše.Alo kašu možete i prvo da ostavite 10-ak minuta da se ohladi i zatim da promešate sa preostalim sastojcima.

Za slatkoljupce, na kraju kaši možete da dodate i med. Uživajte u punoći ukusa i mirisa!

Dovoljno je da pojedete samo 7 oraha dnevno: Efekat je neverovatan!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs